NaslovnaNAJNOVIJESkandal! Hrvatima i mrtvi Srbi smetaju: Ustaše traže ukidanje ćirilice na grobovima

Skandal! Hrvatima i mrtvi Srbi smetaju: Ustaše traže ukidanje ćirilice na grobovima

Čelnici opštine Vrsi u Zadarskoj županiji naložili Srbima da momentalno uklone ćirilična imena i prezimena sa spomenika svojih najbližih i postave latinična slova ili će spomenike srušiti!?!

Ustaškom režimu u Hrvatskoj, verovali ili ne, ali je istina, smetaju čak i mrtvi Srbi!

Čelnici opštine Vrsi u Zadarskoj županiji naložili su Srbima da momentalno uklone ćirilična imena i prezimena sa spomenika svojih najbližih i postave latična slova!?! U protivnom, kako strahuju lokalni Srbi, spomenici će biti srušeni!?!

Nastavak progona

Direktor Komunalnog preduzeća u opštini Vrsi kod Zadra Zdenko Kojić, naime, poslao je pismo jednoj starijoj Srpkinji u selu Poljica kojim od nje zahteva da u roku 15 dana ukloni ćirilicu sa spomenika na groblju! Kojić ovaj skandalozan zahtev pravda tvrdnjom da Srbi u navedenoj opštini ne čine više trećinu ukupnog broja stanovnika, zbog čega Srbi više prema zakonu nemaju prava kao nacionalna manjina na korišćene ćirilice!?!

‘Grobnica na kojoj ste ugravirali ćirilično pismo se nalazi u opštini Vrsi, gde Srbi ne čine više jednu trećinu ukupnog broja stanovnika. Dužni smo vas upozoriti da maknete sa nadgrobne ploče ćirilični natpis, te nas u roku od 15 dana obavestite o učinjenom’, piše u ovom dopisu.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, komentarišući ove navode, kaže da je ćirilica neodvojivi deo života i tradicije Srba u Hrvatskoj, koja se u najvećoj meri ne poštuje u praksi.

– Pravo na ćirilično pismo je stečeno pravo, a stečena prava po ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i međunarodnim konvencijama ne smeju da se dovode u pitanje. Potpuno je jasno, i to potvrđuju brojne činjenice, da u slučaju Poljica i širom Hrvatske postoji namera da se izbrišu tragovi postojanja srpskog naroda koji je devedesetih godina prošlog veka doživeo sistematsko etničko čišćenje. Zbog toga znatan broj preostalih Srba u Hrvatskoj tekst na nadgrobnim spomenicima preminulih članova porodice ispisuje latinicom, kako bi izbegao probleme i neugodnosti. Navedena zakonska odredba na koju se poziva pomenuti Zdenko Kojić može se primeniti kad je u pitanju samo službena upotreba srpskog jezika i ćirilice. Međutim, u ovom slučaju, grobnica je porodična stvar i pojedinac ima pravo da na nadgrobnom spomeniku napiše ime i prezime ćirilicom ili da se na porodičnoj kući postavi ploča sa godinom kada je podignuta i imenom onog ko je sagradio napisanom na ćirilici. Navedene i slične stvari ne mogu se regulisati zakonom, jer se radi o univerzalnim ljudskim pravima – ističe Linta.


Foto: Pedja Milosavljević


 


Neprestana borba

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra ‘Veritas’, ocenjuje da se Srbi u Hrvatskoj neprestano bore s onima koji ne žele čak ni mrtve Srbe u toj državi.

– Verujem da je njihova borba spasila ćirilična slova na grobu, ali je i pored toga ovo otvorilo mnoge rasprave i na svim nivoima se o tome diskutuje. U Gašiću, blizu selja Poljica, čistom srpskom selu, na grobljima i ogradi oko groblja osvanuli su razni ustaški simboli. Krajem novembra, isto tako u jednom selu u Slavoniji srušili su spomenike na šest ari jer su ćirilicom bila ispisana imena pokojnika. Ima toga još, ovo je, nažalost, neprestana borba – naglašava Štrbac.


Foto: Masha Bandjur


 


Nikodim Kosović, Episkop dalmatinski SPC

Strašno je to što ni upokojene duše, ni njihovo mesto počivanja nisu izuzeti od ovakvih loših namera i skrnavljenja.

Glavni Đilasov advokat podržao stavove nemačkog ustaše: Srbi su genocidni, treba priznati Kosovo!

Politika

Jovan Rajić, glavni advokat tajkuna i vođe prozapadne opozicije Dragana Đilasa, podržao je stvavove poslanika Bundestaga i Hrvata Josipa Juratovića da su Srbi genocidan narod, kao i da treba da prznamo Kosovo kao nezavisnu državu!

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Skandal #Hrvatima #mrtvi #Srbi #smetaju #Ustaše #traže #ukidanje #ćirilice #grobovima

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja