NaslovnaVESTIUbijen komandant Hamasa učesnik masakra u kibucu Beri

Ubijen komandant Hamasa učesnik masakra u kibucu Beri

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas da se vojna ofanziva u Gazi nastavi sve dok se ne postignu svi njeni ciljevi.

„Vlada koju predvodim dala je instrukcije Izraelskim odbrambenim snagama da krenu u rat kako bi eliminisali Hamas, vratili naše taoce i osigurali da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu. Rat se ne može zaustaviti dok ne postignemo sve ove ciljeve“, poručio je Netanijahu u večerašnjem obraćanju naciji, prenosi Tajms of Izrael.

On je pozvao da se “sve” ostavi po strani kako bi se fokusirali na pobedu u ratu protiv Hamasa, dan nakon što ga je član ratnog kabineta Beni Ganc upozorio da bira između jedinstva ili igranja politike, navodi izraelski portal.

“Nigde nećemo dati imunitet Hamasu i borimo se da vratimo bezbednost i na jug i na sever. Da bismo to uradili, moramo sve da stavimo po strani i nastavimo zajedno dok ne izvučemo potpunu pobedu”, istakao je izraelski premijer.

IDF: Ubijen komandant Hamasa koji je učestvovao u masakru u kibucu Beri

Izraelska vojska (IDF) i Šin Bet saopštili su danas da je u vazdušnom napadu u Gazi ubijen Ismail Siraj, komandant Hamasovog bataljona Nuseirat, koji je prema tvrdnjama izraleskih vlasti, izvršio masakr u kibucu Beri i drugim pograničnim zajednicama 7. oktobra.

IDF ističe da je bataljon bio uključen i u ispaljivanje protivtenkovskih projektila i dronova na izraelske trupe koje deluju u Gazi poslednjih meseci, prenosi Tajms of Izrael.

Kako se navodi u saopštenju, Siraj je ranije služio kao komandant snaga Hamasa “Nukba”, a bio je uključen i u proizvodnju raketa.

Protesti u nekoliko izraelskih gradova, okupljeni traže raspisivanje izbora

U nekoliko izraelskih gradova večeras se održavaju protesti na kojima demonstranti traže hitno raspisivanje izbora. Glavni skup je organizovan u Tel Avivu na trgu Habima, dok se manji skupovi održavaju u Haifi i ispred kuće premijera Benjamina Netanijahua u gradu Cezareji, prenosi Tajms of Izrael.

Brat Šire Ejlon, koju su pripadnici Hamasa ubili na festivalu Supernova 7. oktobra, rekao je na protestu u Tel Avivu da je njegova sestra “bila prepuštena šokantnoj smrti”.

”Verujem da svako ima svoju ulogu i da je Širina uloga bila da širi svetlost i ujedini one oko sebe. Moja uloga je da osiguram da se to dogodi. Obećao sam joj da se to nije dogodilo uzalud. Smrt naših najmilijih nije bila uzaludna”, poručio je Adar Ejlon.

Dodao je da Izrael sa aktuelnim vođstvom ne može da započne proces izlečenja.

Penzionisani američki general: Izrael može da pobedi u Gazi, ali ne i u regionu

Penzionisani američki general Mark Kimit izjavio je danas da Izrael možda može da pobedi u Gazi, ali ne i u regionu gde zemlje ne odobravaju delovanje izraelske vojske. On je naveo da govori izraelskih zvaničnika o uništenju Gaze “zvuče dobro na televiziji”, međutim istakao je da su takvi planovi nepraktični i nezakoniti.

”Oponašajući taktiku Sjedinjenih Država u Drugom svetskom ratu u Nemačkoj i Japanu, Izrael je napravio ozbiljnu grešku u svom ratu protiv Gaze”, rekao je Kimit za Al Džaziru.

On je dodao da taktika neprestanog bombardovanja Gaze nije popularna među zemljama u regionu. ”Uprkos izraelskom ubistvu najvišeg komandanta Hamasa u Libanu i prekidu brodskih ruta u Crvenom moru, SAD su manje zabrinute zbog regionalne nestabilnosti nego u oktobru. Situacija nije pogodila američke crvene linije”, rekao je Kimit.

Hagari: IDF demontirala vojnu mrežu Hamasa na severu Gaze

Portparol Izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da je vojna mreža Hamasa na severu Pojasa Gaze u potpunosti razmontirana.

“Završili smo demontažu vojne mreže Hamasa u severnom delu Pojasa Gaze. Nastavićemo da napredujemo i jačamo odbranu na granici”, rekao je Hagari novinarima, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da “ne postoje prečice u borbi protiv terorizma”, napominjući da su bila potrebna tri meseca kako bi Hamas bio poražen na severu Gaze.

Hagari je upozorio da, uprkos porazu Hamasa u severnom Pojasu Gaze, i dalje postoji verovatnoća da će iz tih oblasti sporadično biti ispaljivani projektili na Izrael.

Prema njegovim rečima, IDF je trenutno fokusirana na demontiranje Hamasa u centralnoj i južnoj Gazi. “Uradićemo to na drugačiji način, na temeljan način, na osnovu lekcija koje smo naučili iz dosadašnjih borbi”, rekao je Hagari. 

Obaveštajna jedinica IDF-a upozoravala da se Hamas sprema za napad na Izrael

Šef obaveštajne jedinice izraelske vojske, poznate kao “Đavolji advokat”, navodno je četiri puta upozorio, tri nedelje pre Hamasovog napada 7. oktobra, da bi palestinska militantna grupa uskoro mogla da pokrene sukob, javlja izraelski Kanal 12.

Šef jedinice je navodno dva puta krajem septembra pisao svim donosiocima odluka u vojsci i političkom establišmentu kako bi osporio široko rasprostranjenu procenu da je Hamas odvraćan, prenosi Tajms of Izrael.

Isto upozorenje je izneo još dva puta tokom diskusija unutar izraelske vojske. “Moja glavna tvrdnja je bila da će Hamas uskoro pokrenuti sukob sa Izraelom jer je identifikovao procese koji su suštinski menjali stratešku situaciju, posebno napredak napora za normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, kao i znake vitalnosti i oporavka palestinskih vlasti na Zapadnoj obali”, naveo je neimenovani šef obaveštajaca, prenosi Tajms of Izrael.

Gaza: Od početka sukoba stradala 22.722 Palestinca

Od početka sukoba u Pojasu Gaze, 7. oktobra, život su izgubila 22.722 Palestinca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u toj enklavi.

Dodatno, u istom periodu, povređeno je 58.166 Palestinaca, prenosi Rojters.

U poslednja 24 sata, prema navodima ministarstva, život su izgubila najmanje 122 Palestinca, dok je povređeno oko 256.

IDF: Izvedeni napadi na dva važna vojna kompleksa Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da su njeni borbeni avioni izveli napade na dva “značajna” vojna kompleksa koja pripadaju Hezbolahu u Libanu, kao odgovor na današnji napad libanske militantne grupe na severni Izrael.

Na tim lokacijama, prema tvrdnjama IDF-a, nalazila se infrastruktura koju koristi Hezbolahova jedinica protivvazdušne odbrane, prenosi Tajms of Izrael.

IDF dodaje da su borbeni i drugi avioni pogodili i lokacije Hezbolaha u Rab el Talatinu, Ramijahu, Meis el Džabalu i Aita aš Šabu.

Kako se navodi, mete uključuju ćelije Hezbolaha, raketne položaje, komandni centar i drugu infrastrukturu koju koristi militantna grupa.

UNICEF: Deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju

Deca snose najveći teret humanitarne krize u Gazi, ona su izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju, izjavila je Tes Ingram, portparolka Dečjeg fonda UN (UNICEF).

Ingram je ukazala na nedavno istraživanje UNICEF-a koje je pokazalo da 90 odsto dece mlađe od dve godine u Gazi ima pristup samo žitaricama i mlečnim proizvodima, dok je za zdrav razvoj potrebno konzumirati pet grupa namirnica, prenela je Al Džazira.

“Veoma smo uznemireni zbog količine hranljivih materija koju mala deca dobijaju za svoj rast i razvoj”, rekla je Ingram. Dugoročni uticaj rata na mentalno zdravlje te dece je podjednako zabrinjavajući, istakla je ona.

“Vidimo traumatične reakcije na stres kod toliko dece sa kojom smo u kontaktu. U drugim sukobima, deca mogu doživeti traumu, ali imaju mogućnost da odu na sigurno. To se ne dešava u Gazi”, rekla je ona.

Čileanski advokati podneli tužbu MKS protiv Izraela zbog navodnih ratnih zločina

Grupa od 100 čileanskih advokata, većinom palestinskog porekla, podnela je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u vezi sa navodnim zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze, odnosno, kako se precizira, genocidom, ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koji predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

Jedan od podnosilaca tužbe advokat Huan Karlos Manrikes, naveo je da su postupili u skladu sa Rimskim statutom, nakon zahteva skoro 100 čileanskih kolega da upute predstavku Međunarodnom krivičnom sudu i precizirao da će njeno razmatranje početi od ponedeljka, prenosi WAFA.

Među advokatima su i članovi čileanskog Senata koji podržavaju tužbu, koja ukazuje na navodnu nesrazmernu izraelsku odmazdu prema starima, ženama, deci i bolesnima i počinjenjenim ozbiljnim i namernim kršenjima ljudskih prava palestinskih civila u Gazi, navodi palestinska agencija.

Ova grupa advokata takođe zahteva da izraelski premijer Benjamin Netanjahu bude uhapšen i da snosi krivičnu odgovornost kao i da se uvede momentalni prekid vatre u sukobu Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

Jusaf: Izraelski zvaničnici predlažu etničko čišćenje u Pojasu Gaze

Premijer Škotske Hamza Jusaf optužio je danas visoke zvaničnike izraelske vlade da predlažu “etničko čišćenje” u Pojasu Gaze izmeštanjem Palestinaca i dovođenjem izraelskih doseljenika.

Škotski premijer je pružio snažnu podršku Palestincima, rekavši da često ponavljani komentari visokih izraelskih zvaničnika koji pozivaju na raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze predstavljaju primer definicije etničkog čišćenja, prenosi glazgovski dnevnik Herald.

“Gaza je okupirana palestinska teritorija i biće deo buduće palestinske države. Stanovnici Gaze ne bi trebalo da budu predmet nasilnog raseljenja ili preseljenja. Mislim da bi politički lideri trebalo da prestanu da govore besmislice i da nazovu pravim imenom ono što vide – u Gazi imamo ne samo humanitarnu krizu, već i visoke zvaničnike Netanjahuove vlade kako daju izjave koje su, iskreno govoreći, primer definicije etničkog čišćenja. To se mora najoštrije osuditi”, rekao je Jusaf.

Borelj: Imperativ je izbeći regionalnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je imperativ da se izbegne regionalna eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Govoreći tokom posete Libanu, Borelj je upozorio Izrael da “niko neće pobediti u regionalnom sukobu”, preneo je Rojters. On je sa libanskim premijerom Nadžibom Mikatijem i najvišim vladinim zvaničnicima razgovarao o događajima u Gazi i oko nje, uključujući uticaj rata i situaciju na izraelsko-libanskoj granici.

“Vidimo zabrinjavajuće intenziviranje razmene vatre preko Plave linije“, rekao je Borelj na konferenciji za novinare.

“>

AP Photo/Hassan Ammar

“>

AP Photo/Hassan Ammar

“>

AP Photo/Hassan Ammar

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ubijen #komandant #Hamasa #učesnik #masakra #kibucu #Beri

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja