NaslovnaVESTISarajevo i Zapad žele da naprave praznu ljušturu od Srpske — RT...

Sarajevo i Zapad žele da naprave praznu ljušturu od Srpske — RT Balkan

9. jan 2024 20:51

| Obnovljeno: 9. jan 2024 20:51

Šefica poslaničkog kluba SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH ističe da je blagoslov, a ne problem što Republika Srpska ima sposobne predstavnike vlasti i institucije

Ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske praćena je velikim pritiscima iz Sarajeva, ali i sa Zapada, što je samo jedan od dokaza da je tačno ono na šta predstavnici Srpske u Sarajevu iz dana u dan apeluju, kaže za RT Balkan šefica poslaničkog kluba SNSD u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Sanja Vulić.

“Deo političkog Sarajeva je u velikoj sprezi sa delom međunarodne zajednice i zapadnim silama i rade apsolutno sve da od Republike Srpske naprave praznu ljušturu, a Bosnu i Hercegovinu pretvore u unitarnu zemlju”, ukazuje Vulićeva.

Dokaz borbe Srba za mir i stabilnost leži i u činjenici da Republika Srpska na sve načine pokušava da očuva Dejtonski mirovni sporazum.

Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, jasno je rečeno da je Republika Srpska entitet sa svojim granicama i svim pripadajućim elementima kao što je imovina, što Sarajevo uporno pokušava da ospori, navodi naša sagovornica.

“To što političko Sarajevo nije dovoljno dozrelo i doraslo da se razvija i da se iz Federacije Bosne i Hercegovine ugledaju na Republiku Srpsku, koja je praktično mala država sa svim ustavnim pravima i nadležnostima – to  nije naš problem”, naglašava naša sagovornica.

Svečani defile u Banjaluci; Dodik: Slavimo slobodu, to ne mogu da nam uskrate (FOTO/VIDEO)

Vulićeva ističe da je blagoslov, a ne problem što Republika Srpska ima sposobne predstavnike vlasti i institucije.

“Oni (Sarajevo) definitivno imaju kompleks od Republike Srpske. Pošto imaju jako dobar lobi dela međunarodne zajednice sa odlazećim američkim ambasadorom Marfijem i bahatim Kristijanom Šmitom nije ni čudo što se čitav Zapad natovario na leđa maloj Republici Srpskoj”, ukazuje Vulićeva.

Ona im poručuje da rade šta hoće, jer…

“Pobeđivali smo 32 godine, pobeđivaćemo i u narednom periodu. Republika Srpska je sloboda i slaviće svoj rođendan.”

Kada je u pitanju izjava američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija da nije problem proslava Dana Republike Srpske, već datum koji je ujedno i praznik Sveti Stefan, Vulićeva smatra da je to apsurdno.

“Da ima imalo znanja o srpskom narodu znao bi da u našem kalendaru gotovo da ne postoji dan koji nije neki verski praznik. To je apsurdno! Neka nam kaže po čemu i koga Sveti Stefan vređa. To je krajnje nekorektno i licemerno od Marfija”, ukazuje ona.

Američka ambasada u Sarajevu ne miruje: Vašington traži istragu povodom Dana Republike Srpske

Vulićeva je ponovila poruku koju je Marfiju uputila nekoliko dana ranije.

“Ako on smatra da se tako datumi rođenja mogu menjati, a ja kažem da ne mogu, evo ja ću u parlamentarnu proceduru uputiti inicijativu da 9. januar bude rođendan Majkla Marfija pa da mi u Bosni i Hercegovini slavimo i kao dan rođenja odlazećeg ambasadora Amerike”, poručila je šefica poslaničkog kluba SNSD u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Vulićeva je istakla da će Republika Srpska živeti i postojati jer je ljubav naroda prema njoj velika, a ljubav je nepobediva. 

“Pošto je ljubav jedina večna i nepobediva, volite Republiku Srpsku kao što smo je voleli do sada. Republika Srpska je večna, ona će da traje i da postoji, da opstane samo iz ljubavi srpskog narodna prema njoj”, naglašava naša sagovornica.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Sarajevo #Zapad #žele #naprave #praznu #ljušturu #Srpske #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja