NaslovnaVESTINajava Prištine o ukidanju platnog prometa dovodi u pitanje sve procese; Još...

Najava Prištine o ukidanju platnog prometa dovodi u pitanje sve procese; Još istražujemo pozadinu eksplozije u KM

DAVOS – Najava iz Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom dovodi u pitanje sve procese, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

”Najava koju dobijamo iz Prištine da se spremamo da se spremaju da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom odnosno da zabrane upotrebu dinara, da upadaju u Poštansku štedionicu, u naše pošte u južnoj srpskoj pokrajini ne samo da nas zabrinjava već dobvodi u pitanje sve procese, i normalizacije i dijaloiga i svega drugog”, rekao je Vučić za Pink.

 

Dodao je da će upravo to zato biti ključna tema večeras u razgovoru sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O'Brajenom, kao i to ko i zašto i kako se naoružava, i šta je to što je učinjeno u u skladu sa međunarodnim poravom a šta je to što nije.

Veoma je važno, kako je dodao, da Srbija sa SAD, kao vodećom silom sveta, postigne što je moguće viši stepen razumevanja. ”Ko zašto i kako se naoružava, šta je to što je učinjeno a šta nije, o svemu tome se razgovara. Razgovarao sam sa šeficom svetske trgovinske organizacije, mnogim uticajnim ljudima”, rekao je Vučić. 

Još istražujemo pozadinu eksplozije u Kosovskoj Mitrovici

Predsednik Srbije rekao je u Davosu da se još istražuje ko stoji iza jučerašnje eksplozije bombe u Kosovskoj Mitrovici i kakva je priroda toga što se desilo, ali i da je sramota za one koji govore da su to uradili Srbi.

“Mi još istražujemo i ne bih da izlazim sa zaključcima zbog čega se to dogodilo, da li je to imalo veze sa etničkim napadom na pripadnike srpskog naroda, ili su u pitanju neki drugi razlozi. Ali verujem da ćemo u kratkom vremenskom roku znati prirodu napada”, rekao je Vučić za Pink.

On je na pitanje da li je jučerašnja bomba koja je odjeknula u Kosovskoj Mitrovici, kako kažu neki, opomena da bi Srbi na severu KiM mogli da prođu kao Oliver Ivanović, rekao da je to velika sramota za ljude koji to govore.

“Sratmora je to velika za te ljude, oni to rade za novac, zato što im je neko platio da tako izgovore i da tako svoje ljude i svoju zemlju napadaju i ništa više”, istakao je Vučić. 

Za mesec ili dva otvorićemo novi termo blok u Kostolcu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da će za mesec ili dva biti otvoren novi termo blok u Kostolcu.

“Konačno ćemo sada za mesec ili dva da otvorimo jedan termoenergetski blok u Kostolcu, posle 40 godina da smo nešto uradili”, rekao je Vučić novinarima. Naveo je da 40 godina nijedan veliki energetski objekat nismo izgradili.

“Ali sad moramo da požurimo. Sad moramo da požurimo sa zelenom energijom, moramo da požurimo sa RHE Bistrica, moramo da požurimo sa bezbroj energetskih projekata, sa rudarstvom. Da vidimo šta ćemo da radimo. Imamo još mnogo mesta gde imamo zlato u Srbiji”, rekao je Vučić.

Predstavićemo plan za razvoj zemlje, do kraja 2027. plata 1.400 evra

Predsednik Vučić izjavio je u Davosu da će u subotu predstaviti veoma važan plan za razvoj zemlje i realni rast životnog standarda građana i istakao da plan predviđa da prosečna plata dostigne 1.400 evra do kraja 2027. godine.

Na pitanje novinara šta se to krije iza tog plana jer u nekim dnevnim novinama se pitaju “šta se krije iza Vučićevog plana ili Maršalovog plana” i za koga je to dobro, da li za narod ili za njega i SNS, Vučić je rekao da je to plan za narod i razvoj Srbije. Oni hoće da kažu – Vučić bi da gradi puteve, Vučić bi da gradi nešto drugo, zato što od toga imaju koristi, dodao je Vučić.

“Mi očekujemo da plate budu i izaći ćemo sa tim planom do 1.400 evra do kraja 2027. godine. Znači, gotovo četiri i po puta tačno više nego što je bilo pre 2012. godine. Dakle, za samo 15 godina, ne u dinarima, već u evrima, četiri i po puta porašće plate zaposlenih, ne u javnom sektoru, već i u javnom i privatnom sektoru Srbije”, naglasio je Vučić. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Najava #Prištine #ukidanju #platnog #prometa #dovodi #pitanje #sve #procese #Još #istražujemo #pozadinu #eksplozije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja