NaslovnaPLANETAProtesti u nekoliko gradova u Nemačkoj zbog AfD

Protesti u nekoliko gradova u Nemačkoj zbog AfD

Nekoliko hiljada građana širom Nemačke izašlo je na ulice četvrti dan zaredom kako bi izrazilo protest protiv krajnje desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD).

U snimcima se može videti nekoliko hiljada ljudi koji složno viču “zajedno smo protiv fašizma”.

Do okupljanja je došlo nakon što su političari iz AfD-a stupili u kontakt sa neonacistima radi razgovora o kontroverznom “velikom planu” deportacije tražilaca azila i nemačkih državljana stranog porekla, prema izveštaju Gardijana.

 

Thousands gathered in cities across Germany to protest against the far-right AfD party, after a recent report revealed the party's “remigration” plans at an event in Potsdam. Talks discussed a “master plan” and proposed deporting German citizens with migrant backgrounds. pic.twitter.com/GCiZl0x8Hs

— DW News (@dwnews) January 16, 2024

 

Protesti su održani u Lajpcigu, Rostoku, Esenu i Berlinu tokom prethodnih dana.

Lideri AfD-a su pokušali da se distanciraju od događaja koji se odigrao u novembru u pregrađu Potsdama, zapadno od Berlina, a koji je bio predmet istraživanja mreže Korektiv. Ipak, nekoliko članova AfD-a je bilo umešano u taj događaj, izražavajući podršku idejama koje su tamo razmatrane.

Kopredsednica AfD-a, Alis Vajdel, objavila je u ponedeljak da se distancira od svog savetnika Rolanda Hartviga, koji je učestvovao u kontroverznom događaju. Vajdel je istakla da nije bila obaveštena o njegovoj ulozi i naglasila da AfD nije podržala plan deportacije.

 

Almanya’da aşırı sağcı AFD’nin milyonlarca göçmeni gönderme planı sızmıştı geçtiğimiz günlerde..

Almanya Leipzig'de insanlar bu plana karşı sokağa döküldü, ‘faşizme karşı birlikteyiz’ sloganları atıyorlarpic.twitter.com/JO3ThCFCbK

— ayşegül kasap (@aysegul_kasap) January 16, 2024

 

Međutim, pojedini članovi AfD, poput Renea Špringera, predstavnika pokrajine Brandenburg, javno su podržali ideje razmatrane na skupu.

Špringer je na Iksu objavio da plan nije tajna i da će AfD to obećanje ispuniti kada dođe na vlast, izjavljujući da će “poslati strance u njihove rodne zemlje, milione njih”.

Gardijan izveštava da je Volfgang Tirse, bivši predsednik nemačkog parlamenta, otvorio mogućnost zabrane AfD-a na osnovu antiustavnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Protesti #nekoliko #gradova #Nemačkoj #zbog #AfD

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja