NaslovnaVESTI"Želimo da radimo zajedno" — RT Balkan

“Želimo da radimo zajedno” — RT Balkan

16. jan 2024 12:44

| Obnovljeno: 16. jan 2024 12:44

U slučaju da samo dva ili tri odbornika liste “Mi – glas iz naroda” podrže SNS i SPS u Beogradu, NADA predlaže blokadu gradske skupštine

Nova Demokratska stranka Srbije i POKS predložili su Srbiji protiv nasilja nacrt opozicionog delovanja, to jest dokument u kome se razmatraju dva scenarija: prvi ukoliko lista “Mi – glas iz naroda”, čiji je nosilac Branimir Nestorović, podrži SNS i SPS i time obezbedi vladajuću većinu u Beogradu, i drugi ako se budu ponavljali izbori u prestonici.

“Napravili smo razliku ukoliko bude ili ne bude većine u Beogradu, a onda imamo i strategiju ukoliko svi Nestorovićevi odbornici podrže listu SNS i SPS ili tek nekoliko njih. U slučaju da cela Nestorovićeva grupa podrži većinu, onda nam je sužen manevarski prostor, pa treba da se vratimo institucionalnoj borbi u skupštini, ali na malo radikalniji način, što ćemo dodatno razraditi u narednom periodu”, kaže izvor “Nove” iz koalicije NADA.

Skupovi i blokada Skupštine

Ipak, ako samo dva ili tri odbornika liste “Mi – glas iz naroda” podrže SNS i SPS u Beogradu, pominje se mogućnost blokade gradske skupštine.

“U tom slučaju treba razmisliti da li treba dozvoliti održavanje sednice, a postoje određeni predlozi da se blokira skupština. Između ostalog predloženo je da se dan ili dva pre sednice organizuju skupovi ili da se eventualno blokira Skupština grada Beograda”, poručuje sagovornik “Nove”.

Drugi segment dokumenta se pak odnosi na situaciju da nema većine u Beogradu, pa se razrađuje šta je neophodno učiniti pre izbora kako bi se stvorili ravnopravni uslovi, što se pre svega odnosi na sređivanje biračkih spiskova i otvaranje medija.

“Ako se ti uslovi ne ispune, postavlja se pitanje da li treba učestvovati na tim izborima. Naš stav je da u tom slučaju ne treba ići na izbore, već organizovati aktivni bojkot. Ima tu više predloga kako bi taj bojkot izgledao, ali o tome ćemo obavestiti javnost u narednom periodu. Ovo nije ultimativni dokument, želimo da radimo zajedno, pa ćemo detaljnije razgovarati najverovatnije posle protesta 16. januara”, poručuju iz koalicije NADA za “Novu”.

Gostujući na televiziji “Nova”, lider Novog DSS-a Miloš Jovanović potvrdio je da je dokument poslat, kao i da su predstavnici obe koalicije održali sastanak.

“Ne želim da proćerdamo energiju kao što je ostatak opozicije učinio 2017. i prošle godine na protestima. Sada se borimo za ravnopravne izborne uslove i izbore ili ako vlast to ne dozvoli, onda se pravi atmosfera koja može da dovede 100.000 ljudi na ulicu”, zaključio je Jovanović.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Želimo #radimo #zajedno #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja