NaslovnaVESTINema pravnog osnova da se dinar zabrani na Kosovu i Metohiji

Nema pravnog osnova da se dinar zabrani na Kosovu i Metohiji

EPA/Kusthrim Ternava

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović očekuje da će najava Prištine da zabrani promet srpske valute na Kosovu i Metohiji biti jedna od važnih tema na samitu u Skoplju koji će okupiti lidere Zapadnog Balkana, uključujući predsednika Srbije, i zvaničnike EU i ističe da ne postoji pravni osnov po kome bi Priština mogla da zabrani promet dinarima.

Starović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da je ubeđen da će jedna od veoma važnih tema biti i, kako ocenjuje, prilično nerazumna najava Prištine da zabrani promet dinarima na prostoru Kosova i Metohije.

Namere Prištine su, kaže, sasvim jasne da još jednom pokušaju da ozbiljnom merom da zagorčaju život Srbima koji žive na KiM, odnosno i svim drugim lojalnim građanima Srbije.

– Za tako nešto ne postoje ozbiljni pravni osnovi, jer vidimo da privremene institucije samouprave u Prištini, negde i koriste evro kao valutu, shodno svojim unilateralnim jednostranim odlukama. Ne postoji nikakva vrsta ugovornog aranžmana, bilo s Evropskom centralnom bankom ili s drugim nadležnim organima EU. Vidimo da se radi prosto o nekoj vrsti inercije, budući da su koristili nemačku marku do 2002. godine, jer evro nije uveden kao zvanična valuta – pojašnjava državni sekretar.

Naglašava da, shodno tome, ne postoji pravni osnov na kome bi oni mogli da zabrane promet srpskom valutom.

Smatra i da bi to bio “par ekselans” jednostrani potez koji se povlači izvan okvira dijaloga ili procesa dijaloga kojim posreduje Evropska unija.

– Mi imamo određena rešenja kako se ovo ne bi desilo, da bude ugrožena isplata penzija, zarada našim sunarodnicima na KiM. Govorimo o najmanje 90.000 korisnika bilo plata ili penzija i prosto bez tih finansijskih sredstava opstanak srpskog naroda ne bi bio moguć – upozorio je Starović.

Veruje da će se proaktivnim pristupom predstavnika i najvišeg državnog rukovodstva Srbije naći određena rešenja za veoma veliki problem koji je, kako kaže, još uvek aktuelan, ali se nije još realizovao.

Što se tiče samog dijaloga Beograda i Prištine, Starović navodi da je on tamo gde je, nažalost, već duže vreme, bezmalo tri godine, od kada je Aljbin Kurti došao na čelo privremenih institucija u Prištini.

– Mi nemamo dovoljno jasne naznake kada bi moglo doći do formiranja Zajednice srpskih opština. Ako govorimo i o finansiranju potreba stanovništva, platama, penzijama, o zdravstvu, školstvu, socijalnoj zaštiti, trebalo bi da bude regulisano upravo kroz sistem ZSO. Činjenica da nije formirana još od 2013. godine nas uvodi upravo u ove probleme – ističe Starović.

Ukazuje da su dodatne komplikacije i to što od aprila 2023. godine imamo na čelu opština na severu KiM potpuno nelegitimne i nelegalne gradonačelnike.

– Upravo s obećanjima koja su dolazila iz pravca Kvinte da će taj problem biti rešen u relativno kratkom periodu, vidimo da se ne radi o trajnom rešenju. Opstrukcije se vrše svakoga dana, ali opet želim da verujem da će ta situacija negde biti rešena – kaže Starović.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nema #pravnog #osnova #dinar #zabrani #Kosovu #Metohiji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja