NaslovnaVESTIDirektorat i ministar Vesić upiru prst u "Vensi" — RT Balkan

Direktorat i ministar Vesić upiru prst u “Vensi” — RT Balkan

22. jan 2024 11:37

| Obnovljeno: 22. jan 2024 11:37

Činjenica je da se francuskoj kompaniji “Vensi” veoma često dešavaju greške, da će morati mnogo više da porade na organizaciji jer moraju da poštuju putnike na beogradskom aerodromu onako kako poštuju i na aerodromima u Francuskoj, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Nekoliko aviona sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” poletelo je posle ponoći sa četiri sata zakašnjenja ka svojim destinacijama, kao posledica jučerašnjeg propusta u tranzitnoj zoni.

“Do ovog časa situacija sa saobraćajem se normalizovala i organizaciono sve ponovo funkcioniše”, potvrdili su sa aerodroma u Surčinu za RT Balkan.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je sa su njihovi inspektori po hitnom postupku sproveli vanredni inspekcijski nadzor, da su uzeli izjave od zaposlenih na beogradskom aerodromu, posle čega je utvrđeno da je došlo do propusta osoblja zemaljskog opsluživanja.

Iz Direktorata su naglasili da će preduzeti odgovarajuće mere prema operateru aerodroma i svim odgovornim licima.

“Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS će i tokom današnjeg dana, nastaviti inspekcijski nadzor u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do događaja, i u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju preduzeti odgovarajuće mere prema operateru beogradskog aerodroma i svim odgovornim licima”, navodi se u saopštenju Direktorata.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, baš kao i u slučaju junskog kvara sistema za rendgenski pregled prtljaga kada je došlo do kašnjenja i otkazivanja više letova na beogradskom aerodromu, i ovog puta loptu odgovornosti prebacio je na teren kojim upravlja francuska kompanija “Vensi erports”.

Vesić je rekao da je operater “Vensi” (Vinci), odgovoran za jučerašnje probleme u radu, zbog čega su tri leta otkazana, a 17 odloženo. On je istakao da očekuje da se francuska kompanija izvini putnicima.

“Tačno je se ljudske greške dešavaju, da se to ne dešava samo na beogradskom aerodromu, ali je činjenica da se njima veoma često dešavaju greške i da će morati mnogo više da porade na svojoj organizaciji jer moraju da poštuju putnike na beogradskom aerodromu onako kako poštuju i na aerodromima u Francuskoj. O tome sam s njima mnogo puta razgovarao i očekivao da su izvukli pouku iz toga i da će se bolje organizovati”, rekao je Vesić za Tanjug.

On je podsetio da se u nedelju, 21. januara, desilo da je vozač autobusa putnike koji su doleteli iz Skoplja odvezao na pogrešan izlaz (gate), da su se oni pomešali sa putnicima koji su već prošli pasošku kontrolu i da je trebalo da krenu prema avionu što je, napominje on, potpuno nedopustivo.

Novi tim za smanjenje gužve na aerodromu: Modernizacija pasoške kontrole i tender za još dva operatera

Naglasio je da će avio kompanije koje su pretrpele štetu i otkazale ili odložile letove, imati mogućnost da naplate svoju štetu od operatera.

“Francuska kompanija je do sad uložila više od 280 miliona evra u infrastrukturu na aerodromu i mi smo im na tome zahvalni, ali oni moraju mnogo toga da urade u svojoj organizaciji kako se ovakve stvari ne bi dešavale”, ocenio je ministar.

Predstavnici Vlade Srbije, aerodroma “Nikola Tesla” i francuskog “Vensija” potpisali su ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom u martu 2019. godine.

Iz kompanije “Belgrejd erport” za RT Balkan istakli su da je beogradski aerodrom međusobno zavisan sistem u okviru kog posluju različiti subjekti, poput zaposlenih na aerodromu, avio-kompanija, državnih organa – kontrole leta, granične policije itd.

“Svi oni čine veliku aerodromsku zajednicu i ovaj kompleksan sistem u svakom trenutku mora da funkcioniše na koordinisan način u cilju očuvanja bezbednosti, kao i adekvatnog iskustva putnika. Kompanija će nastaviti da sarađuje sa nadležnim ministarstvom, regulatorom i davaocem koncesije u cilju određivanja i sprovođenja eventualnih korektivnih mera usled propusta od 21.01.2024. godine, kako bi se situacije koje mogu da utiču na kašnjenje letova i potencijalno nezadovoljstvo putnika, svele na minimum”, rekli su oni, ne otkrivajući koje mere će eventualno preduzeti.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Direktorat #ministar #Vesić #upiru #prst #Vensi #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja