NaslovnaVESTIPosle četiri godine Crna Gora dobila novog državnog tužioca — RT Balkan

Posle četiri godine Crna Gora dobila novog državnog tužioca — RT Balkan

27. jan 2024 18:56

| Obnovljeno: 27. jan 2024 18:58

Ova funkcija bila je upražnjena od 2019. godine, kada je istekao mandat dotadašnjem VDT-u Ivici Stankoviću

Milorad Marković izabran je za vrhovnog državnog tužioca na današnjoj sednici Skupštine Crne Gore, glasovima 61 poslanika.

Podršku su mu na sednici prethodno najavili poslanici vladajuće većine – Pokreta Evropa sad, Demokrata, Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije, Albanskog foruma, Albanske alijanse i Civisa, kao i deo opozicije – Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate, Građanski pokret URA, Ujedinjena Crna Gora i dve nezavisne poslanice.

Glasalo je ukupno 74 poslanika, prenose “Vijesti”. Glasanje je bilo tajno.

Za kandidatkinju za VDT-a Maju Jovanović nije glasao nijedan poslanik, dok je za Suzanu Mugošu glasalo 13 poslanika.

Njoj je podršku bila najavila Demokratska partija socijalista, koja ima 17 predstavnika u parlamentu.

Marković je magistar pravnih nauka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava – ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi.

Radio je na Pravnom fakultetu i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Saveta Evrope, OEBS-a, UNDP-a.

Milatović i Spajić pozdravili izbor 

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ocenio je da je današnjim izborom vrhovnog državnog tužioca (VDT) učinjen ključni korak u jačanju vladavine prava i sprovođenju pravde u Crnoj Gori, ali i istovremeno potvrđena njena sposobnost da prevaziđe podele u ime zajedničkog, javnog dobra, prenose podgoričke “Vijesti”.

“Danas je značajan dan za Crnu Goru i izgradnju naših demokratskih institucija. Širokim konsenzusom u parlamentu je izabran je vrhovni državni tužilac, nakon skoro pet godina v.d. stanja. Učinjen je ključni korak u jačanju vladavine prava i sprovođenju pravde u Crnoj Gori, ali i dokazana sposobnost naše zemlje da prevaziđe podele u ime zajedničkog, javnog dobra”, objavio crnogorski predsednik na Iksu.

Prema rečima Milatovića, izbor VDT je iskorak ka daljem jačanju pravosudnog sistema, odlučnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i uspostavljanju pravednijeg društva.

“Ovim dokazujemo posvećenost demokratskim principima i evropskim standardima koje ističem od početka svog mandata, kako bi u najkraćem roku postali deo evropske porodice i prva naredna članica EU. Napredujemo snažno, sa uverenjem u bolju budućnost, ujedinjeni u našim evropskim težnjama i ciljevima. Naš cilj je jasno definisan: snažna, stabilna i demokratska Crna Gora, utemeljena na vladavini prava i pravdi”, zaključio je Milatović.

Premijer Milojko Spajić je u ime Vlade Crne Gore i svoje lično ime čestitao Miloradu Markoviću izbor za VDT.

“Želja za EU putem Crne Gore je bila veća od svih podela! 61 poslanik i poslanica – neverovatnih 75 odsto parlamenta – ostavili su danas političke razlike po strani u cilju ostvarenja vladavine prava. To je najveća pobeda građanske Crne Gore i pokazatelj društveno-političkog sazrevanja, stoga čestitam Parlamentu”, napisao je Spajić na Iksu.

On je ocenio da na današnji dan nije samo izabran VDT već je data šansa evropskoj budućnosti Crne Gore.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Posle #četiri #godine #Crna #Gora #dobila #novog #državnog #tužioca #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja