NaslovnaBIZNISBritanci lete na gorivo prerađeno iz ruske nafte

Britanci lete na gorivo prerađeno iz ruske nafte

Britanci lete na gorivo prerađeno iz ruske nafte

Milione barela goriva napravljenog od ruske nafte, uvozi se u Veliku Britaniju, uprkos sankcijama protiv Rusije, navedeno je u dva odvojena izveštaja u koje je BBC imao uvid.

Međunarodna pravila definišu da se nafta koja je prerađena u određenoj zemlji za potrebe trgovine klasifikuje kao nafta poreklom iz zemlje prerade, što znači da države kao Kina i Indija mogu da uvoze rusku naftu i nakon prerade je legalno izvezu u zapadne zemlje.

Stručnjak Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) Isak Levi saopštio je da ova „rupa u sankcijama“ povećava potražnju za ruskom naftom i utiče na rast njene cene.

U odvojenom izveštaju nevladine organizacije Globalni svedok (Global Witness) se procenjuje da je Ujedinjeno Kraljevstvo u 2023. godini uvezlo oko 5,2 miliona barela rafinisanih naftnih derivata koji su proizvedeni iz ruske sirove nafte.

Većina uvezenog goriva, konkretno 4,6 miliona barela, bilo je mlazno gorivo.

U oba izveštaja se tvrdi da je Kremlj na ovaj način prihodovao više od 117 miliona evra.

Procena koje su napravili CREA i Global vitnes se zasniva na analizi podataka o isporuci nafte kompanije Kpler, dok su podaci o cenama zasnovani na podacima Evrostata i nekim drugim izvorima.

Vlada Velike Britanije je negirala bilo kakav uvoz ruske nafte od 2022. godine.

Izvor: B92, BIZLife

Foto: Pixabay

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Britanci #lete #gorivo #prerađeno #ruske #nafte

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja