NaslovnaVESTIUkidanje dinara kulminacija napada na srpsko i nealbansko stanovništvo — RT Balkan

Ukidanje dinara kulminacija napada na srpsko i nealbansko stanovništvo — RT Balkan

Govoreći o ponašanju tzv. kosovske policije, Vučić je istakao da te oružane grupe sprovode proizvoljna hapšenja u sredinama gde žive Srbi, masovno zastrašivanje, zaustavljaju ih, sprovode ponižavajući tretman, postavljaju kontrolne punktove na raznim mestima, neopravdano otvaraju vatru.

Naveo je i primere uništavanja grobalja, nasrtaja na manastirsku imovinu.

“Prema Rezoluciji 1244 oružane grupe Albanaca trebalo je da budu demilitarizovane. Postoji i zabrana njihovog reformisanja u bilo kom obliku”, podsetio je Vučić i naveo da to nikako nije slučaj i da oružane grupe maltretiraju srpske civile.

Samo prošle godine zbog tog nasilja Prištine više od 1.400 Srba napustilo je KiM, rekao je Vučić.

On je podsetio i na obavezu Prištine da formira ZSO, što takođe nije ispunjeno.

Naglasio je da je Srbija posvećena poštovanju Povelje UN, Rezolucije 1244, međunarodnog prava i da se trudi da bude stub stabilnosti na Balkanu. 

“Obratili smo se Savetu bezbednosti izbegavajući bilo kakve jednostrane akcije”, naglasio je Vučić.

Zahvalio se zemljama koje su osudile najnovije poteze Prištine u vezi sa ukidanjem dinara. Zahtevi međunarodnih aktera nisu naterali Prištinu da ne nastavlja sa progonom Srba i eskalacijom, istakao je srpski predsednik.

On je ocenio da je odluka Prištine samo još jedan sistematski napad na srpsku populaciju i istakao da je to zločin protiv čovečnosti.

“Rešenje je da se prekinu sve mere koje stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe”, istakao je Vučić.

On je naveo da Republika Srbije apeluje na Savet bezbednosti i međunarodne organizacije koje mogu da utiču na rešavanje krize, da preduzmu hitne i odlučne mere u cilju normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji, sprečavanja daljeg progona Srba i stvaranja uslova za ponovno uspostavljanje smislenog dijaloga Beograda i Prištine u skladu sa poveljom UN i rezolucijama SB.

“Srbija će sprovoditi sve sporazume i preduzimati sve potrebne mere u skladu sa poveljom UN i relevantnim rezolucijama SB”, istakao je Vučić.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ukidanje #dinara #kulminacija #napada #srpsko #nealbansko #stanovništvo #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja