NaslovnaVESTI(Pro)zapadna opozicija ponovo u Briselu, računaju i na pomoć Zelenih — RT...

(Pro)zapadna opozicija ponovo u Briselu, računaju i na pomoć Zelenih — RT Balkan

21. feb 2024 10:43

| Obnovljeno: 21. feb 2024 10:43

Svi putevi opozicije vode u Brisel, a cilj je da uz pomoć evropskih institucija i stranih vlada izbore proglase neregularnim

Nisu se čestito ni raspakovali posle puta u Strazbur gde su se pred Evropskim parlamentom žalili na srpsku demokratiju, a članovi koalicije “Srbija protiv nasilja” ponovo pripremaju pasoše i putuju u Brisel, gde će se, kako piše “Nova”, sastati sa predstavnicima Evropske komisije od kojih očekuju da pokrenu istragu o navodnim nepravilnostima na decembarskim izborima.

No, ni tu nije kraj ovom proevropskom putešestviju, jer družina prozapadnih buntovnika protiv režima, planira i ekskurziju u Pariz, a zatim će svoje nalaze o “izbornoj krađi”, predstaviti i članovima parlamenata i Vlada mnogih država članica Evropske unije.

Očekuje se, naime, da će Evropska komisija na čelu sa Ursulom fon der Lajen reagovati na zahtev EP da oformi nezavisnu međunarodnu komisiju koja će istražiti sve što se u Srbiji desilo 17. decembra.

“Osim sa evroposlanicima, tamo ćemo imati susrete i sa predstavnicima izvršne vlasti, odnosno Evropske komisije, a u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova i sa predstavnicima francuske Nacionalne skupštine i Senata”, najavljuje poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović koji dodaje da je moguća i poseta Jelisejskoj palati.

Fokus razgovora koji će se tamo voditi, biće, navodno na poboljšanju izbornih uslova.

“Sada kada je ceo svet video krađu izbora u Srbiji i kada je usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta, glavni fokus naše borbe se prebacuje na izborne uslove pod kojima treba ponoviti izbore. Ovo znači sređivanje izbornog spiska, otvaranje RTS-a i ispunjavanje svih preporuka. Kako dalje navodi, na sastancima sa predstavnicima Evropske komisije opozicija će tražiti nezavisnu ekspertsku istragu, kao i pokretanje procesa sličnog izveštaju o sistemskom kršenju vladavine prava u Srbiji, otetim institucijama i zarobljenim medijima”, navodi Lazović.

Opozicija je već odavno zatražila od evropskih institucija da se umešaju u unutrašnja pitanja Srbije, ali to nije dovoljno, pa predstavnici “Srbije protiv nasilja” očekuju da se čak i “parlamenti pojedinih država članica oglasiti zbog krađe izbora u Srbiji”.

“Ceo svet je video krađu, a proevropska opozicija ima podršku evropskih političkih partija u nameri da zaustavi dalje propadanje demokratije u Srbiji. Međunarodna podrška odbrani demokratije jedan je od tri glavna pravca delovanja opozicije. Obraćanje svim domaćim pravosudnim instancama, kao i akcije i protesti, kako se ne bi dozvolilo da Vučić pobegne od ove teme i ona se zaboravi su druga dva pravca”, pravda Lazović sve učestalije posete Zapadu.

I "Borba" na briselskom kanabeu: Traže poništavanje izbora i međunarodnu istragu

Poslanici ove koalicije koji su i u jeku izborne kampanje bili u Nemačkoj gde su im vrata Bundestaga otvorili predstavnici Zelenih koji su organizovali skup pod nazivom “Srbija pred izbore – između autokratije i demokratskog buđenja”, sada opet idu u Berlin – kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović najavljuje obraćanje nemačkom Bundestagu.

“Plan je da delujemo pre svega preko Zelenih u nemačkom, austrijskom i francuskom parlamentu, a zatim i u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, ali i Italiji i Španiji. To je nužan korak. Sama Rezolucija Evropskog parlamenta podigla je interesovanje država članica Evropske unije za sve što se desilo na ovim izborima u Srbiji”, ističe Zelenović.

S obzirom na ovako bogat raspored putovanja (pro)zapadne opozicije, sada je mnogo jasnije zašto su oni imali dilemu da li da prihvate mandate koje su osvojili na izborima. Mesto u skupštinama zahteva učešće u sednicama i u kreiranju politike, a pitanje je koliko se opozicija tom angažmanu može posvetiti dok trči s jednog na drugi kraj Evrope.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Prozapadna #opozicija #ponovo #Briselu #računaju #pomoć #Zelenih #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja