NaslovnaVESTICvijanović: Umereni sam optimista o otvaranju pregovora BiH i EU

Cvijanović: Umereni sam optimista o otvaranju pregovora BiH i EU

Tanjug

Željka Cvijanović

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je umereni optimista kada je u pitanju otvaranje pregovora BiH i EU.

Cvijanović je rekla da poseta predstavnika evropskih zemalja govori da su zainteresovani za to da vide kako se BiH kreće evropskim putem, prenosi RTRS.

– Mislim da treba da zauzmemo jedan racionalan pristup, koji mora da uzme u obzir nove geopolitičke okolnosti, ako je Evropi stalo da Zapadni Balkan bude zastupljen u EU, ima svoju stolicu i mesto u institucijama EU, odlučuje zajedno sa kolegama o sudbini kontinenta – rekla je ona i dodala da EU treba da promeni određene stvari u svom pristupu.

Cvijanović je rekla da raniji stavovi političkih predstavnika u BiH ”nisu neka stvar”, pošto nisu govorili o datumu za početak pregovora, već su samo davali zeleno svetlo da pregovori započnu.

– To je više na manifestacionom nivou zato što, da biste u konkretnom smislu imali kretanje to podrazumeva čitav niz praktičnih operativnih institucionalnih koraka, međuvladinu konferenciju i drugo što treba biti zakazano da bi otpočelo formiranje pregovaračkih grupa, određivanje glavnog pregovarača, definisanje načina kako se definišu pregovaračke pozicije – navela je Cvijanović.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Cvijanović #Umereni #sam #optimista #otvaranju #pregovora #BiH

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja