NaslovnaVESTIMakron: Ne borimo se protiv ruskog naroda

Makron: Ne borimo se protiv ruskog naroda

EPA/Gonzalo Fuentes

Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuska ne planira da šalje svoje trupe u Ukrajinu u bliskoj budućnosti, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, dodajući da se “oni ne bore protiv ruskog naroda”.

Na pitanje da prokomentariše međunarodni odgovor na njegove izjave tokom konferencije o Ukrajini u Parizu prošle nedelje, francuski predsednik je ponovio da “ništa nije isključeno” kada je reč o slanju trupa.

– To ne znači da planiramo da u bliskoj budućnosti rasporedimo francuske snage u Ukrajinu. To znači da otvaramo diskusiju i razmišljamo o svemu što se može učiniti da podržimo Ukrajinu, i pre svega, ukrajinsku teritoriju – rekao je Makron češkom listu “Pravo”.

Prema rečima francuskog predsednika, učesnici sastanka dogovorili su pet oblasti saradnje – sajber bezbednost, zajedničku proizvodnju vojne opreme za Ukrajinu, bezbednosnu pomoć najugroženijim zemljama u kontekstu sukoba u Ukrajini, podršku Ukrajini na granici sa Belorusijom i saradnju u aktivnostima deminiranja.

– Pored toga, uvek sam bio jasan u vezi sa našim crvenim linijama: mi se ne borimo protiv ruskog naroda i odbacujemo logiku eskalacije – naglasio je Makron.

On je posle konferencije o Ukrajini u Parizu 26. februara rekao da su učesnici razmatrali slanje kopnenih trupa u Ukrajinu. Iako o ovoj temi nije postignut konsenzus, Makron je ostavio otvorena vrata za takav scenario u budućnosti.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Makron #borimo #protiv #ruskog #naroda

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja