NaslovnaRAZONODAGrad energije

Grad energije

Beograd odlikuje energija, po čemu je ovo za mene jedinstven grad, rekao je mladi koreograf Filip Krac za „Magazin” uoči večerašnje premijere „Crvene cipelice” u izvođenju ansambla Baleta Toskane, u pozorištu na Terazijama.

Filip koji je već kao igrač nastupao na scenama SC i SNP i poneo najlepša iskustva, kako priča, na poziv Kristine Bocolini koja mu je kao nekadašnjem igraču bila direktor teatra i koja je podstakla njegovo izrastanje u koerografa, postavio je sa Sarom Strobel komad zvučnog imena inspirisan bajkom Hansa Kristijana Andersena iz 1853. godine, u kojoj devojčica Karen sanja crvene cipelice koje je videla kod princeze. Ova priča u kojoj ona misli da zbog cipelica koje su tu statusni simbol mora da igra do smrti, kaže, surova je i govori o večnoj razlici među socijalnim slojevima, ali i o osećanjima, rastrzanosti između karijere i ljubavi kako je rekao. Po njoj je snimljen i kultni film „Red shoes” Majkla Pauela iz 1946. godine, iz kog su preuzeli rešenja za svetlo, dok je muzika Pjerfrančeska Peronea elektronska i prenosi nas u novo doba.

„Balet iz Toskane ponudio mi je mnogo prostora, došao sam iz Nemačke kao igrač. Sa deset umetnika, insistirajući na kvalitetu i intenzitetu pokreta, gledao je da unapredi ovu priču koja je večita. Dva prostora scene, prvi koji je kao realan i prostor iza koji je u svetu iz mašte, ali i budućnosti, spajaju se na kraju….

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Grad #energije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja