NaslovnaVESTIPotreban pritisak međunarodne zajednice na Izrael

Potreban pritisak međunarodne zajednice na Izrael

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan apelovao je na međunarodnu zajednicu da izvrši veći pritisak na Izrael kako bi obezbedio da više humanitarne pomoći bude dopremljeno u Pojas Gaze, i dodao da će Ankara povećati količinu humanitarne pomoći koju će poslati tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana.

Erdogan je kritikovao zapadne zemlje zbog podrške Izraelu, rekavši da su dale izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu priliku da izvrši ”divlje napade” na Pojas Gaze usled njihovog ”neodlučnog stava”, prenosi Rojters.

”Šta god da uradi izraelsko rukovodstvo, ono ne može da sakrije realnost da je to ubilačka, okrutna, zločinačka, lažljiva i fašistička vlada”, rekao je Erdogan.

On je istakao da su pozivi zapadnih zemalja na smirenost bili besmisleni, dok se podrška Izraleu nastavlja.

Dva Palestinca ubijena, četvoro ranjeno u Dženinu

Dvojica Palestinaca su ubijena, a četvoro je ranjeno u napadu izraelske vojske na grad Dženin na Zapadnoj obali, saopštila je palestinska novinska agencija WAFA, pozivajući se na lokalne medicinske zvaničnike.

Bezbednosni i lokalni izvori saopštili su da su izraelske snage upale u grad Dženin i da su vojnici otvorili vatru na grupu ljudi ispred bolnice.

Izraelska vojska nije komentarisala ovaj napad.

Osim toga, dve osobe su ranjene u napadu nožem na kontrolnom punktu na Zapadnoj obali, južno od Jerusalima, saopštili su izraelska vojska i medicinske službe.

SAD traže od Hamasa da oslobodi žene, starije i ranjene taoce

Bela kuća pozvala je militante Hamasa da oslobode žene, starije osobe i ranjene taoce koje drže u Pojasu Gaze i da prihvate privremeni prekid vatre u sukobu sa Izraelom kako bi se obezbedio trajniji prekid.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je novinarima da bi šestonedeljni prekid vatre koji je prihvatio Izrael mogao da preraste u trajniji prekid sukoba ukoliko bi Hamas oslobodio žene, starije osobe i ranjene taoce, preneo je Rojters.

Salivan je istakao da je Izrael prihvatio uslove šestonedeljnog prekida vatre u zamenu za oslobađanje nekih od talaca koje drži Hamas.

Hamas kaže da će prihvatiti samo dogovor o trajnom prekidu vatre koji uključuje povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze, a ne još jedno privremeno primirje. 

SAD i saveznici razmatraju komercijalnu pomorsku opciju za pomoć Gazi

SAD bi mogle da zatraže od partnera i saveznika da finansiraju privatnu komercijalnu operaciju za slanje pomoći Pojasu Gaze pomorskim putem, a koja bi mogla da počne pre nego što američka vojska izgradi privremeni lučki sistem u enklavi na obali Sredozemnog mora za prijem humanitarne pomoći, rekli su američki zvaničnik i tri dobro obaveštena izvora za Rojters. 

Izvori su rekli da bi na osnovu tog plana za nekoliko sedmica mogla da bude dopremljena velika količina pomoći u Pojas Gaze, ako se za plan obezbede finansijska sredstva.

Američki zvaničnik i jedan izvor rekli su da SAD ne bi finansirale taj projekat, a zvaničnik i još dva izvora su naveli da Vašington razmatra da saveznici finansiraju taj plan i da ga podrže preko međunarodne fondacije koja bi primala sredstva od vlada i privatnih izvora. 

Predviđena vrednost komercijalnog pomorskog projekta je oko 200 miliona dolara za šest meseci, rekli su izvori. 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Potreban #pritisak #međunarodne #zajednice #Izrael

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja