NaslovnaVESTIZemljotres jačine 5,4 stepeni Ritherove skale pogodio Crnu Goru, osetio se i...

Zemljotres jačine 5,4 stepeni Ritherove skale pogodio Crnu Goru, osetio se i u jugozapadnoj Srbiji

PODGORICA – Zemljotres jačine 5,4 stepeni Ritherove skale pogodio je Crnu Goru jutros u 04:06, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Epicentar je bio pet kilometra jugozapadno od Čarođa, tridesetak kilometara severno od Nikšića, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, na dubini od 14 kilometara.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju su naveli da jačina zemljotresa odgovara epicentralnom intenzitetu od VII stepeni Merkalijeve skale (MCS) i da je potres mogao izazvati izvesnu materijalnu štetu u epicentralnom području.

Evropsko mediteranski seizmološki centar objavio je da je jačina zemljotresa 5,3 stepena i da je za njim usledio jedan manji potres od 2, 8 stepeni po Rihterovoj skali u 05:38, na dubini od 10 kilometara.

Jutrošnji zemljotres u Crnoj Gori osetio se i u jugozapadnoj Srbiji

Zemljotres koji je jutros pogodio Crnu Goru, osetio se i u jugozapadnoj Srbiji, rečeno je Tanjugu u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije.  

Kako je rekao dežurni seizmolog, nakon zemljotresa magnitude 5,5 jedinica Rihterove skale, koji je u 04:06 registrovan u regionu Nikšića, aparati ovog Zavoda registrovali su još 30 udara.

U Zavodu kažu da su od građana na portalima i društvenim mrežama saznali da se zemljotres osetio i u jugozapadnoj Srbiji – u Kraljevu, Novom Pazaru, Priboju i Prijepolju.

Potres se osetio čak i na višim spratovima nekih zgrada u Beogradu, što je, kako su naveli, najdalje gde se zemljotres osetio.

Oštećen spomenik borcima Bilećke brigade

Zemljotres koji je rano jutros pogodio graničnu zonu između Crne Gore i BiH prouzrokovao je vidna oštećenja u Bileći, gde su i vrtići i škole zatvorene.

Kako prenosi RTRS, oštećenja su vidljiva na spomeniku borcima Bilećke brigade u Ravnogorskom parku.

Prema rečima načelnika opštine Bileća, Veselina Vujovića, koji je govorio za Radio Republike Srpske, zemljotres se jako osetio u 4.07 minuta, ali i tridesetak manjih zemljotresa nakon toga.

Načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinje Stevan Bekan rekao je da je iza njih besana noć.

Milena Tomanović: U graničnoj zoni Crne Gore i BiH i ranije bilo zemljotresa jačine do 5.5. stepena

U graničnoj zoni  Crne Gore i BiH i ranije je bilo zemljotresa jačine do 5.5. stepena Rihtera, izjavila danas Milena Tomanović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Tomanović je na konferenciji za novinare povodom jutrošnjeg zemljotresa na tom području rekla da je jutrošnji potres mogao da izazove izvesnu štetu u epicentru.

“Ne možemo da predvidimo da li može da se ponovi zemljotres iste jačine ili jači. Ono što možemo da kažemo jeste da smo imali 30 naknadnih zemljotresa od 5,3 do 1,5 stepeni Rihterove skale”, saopštila je Tomanović.

Navela je da je na tom području došlo do  pobuđivanja tla i da će pratiti šta će uslediti dalje. Kada, kazala je, živimo na sezimički aktivnom prostoru uvek moramo da budemo oprezni.

Zbog zemljotresa u Bileći danas neće raditi osnovne škole i vrtići

Zbog zemljotres koji se rano jutros dogodio 28 kilometar od Nikšića u Crnoj Gori, a koji se osetio i u Hercegovini, sve do Krajine u Republici Srpskoj, odlučeno je da u bilećkim školama danas neće biti nastave.

Prema rečima načelnika opštine Bileća, Veselina Vujovića, koji je govorio za Radio Republike Srpske, zemljotres se jako osetio u 4.07 minuta, ali i tridesetak manjih zemljotresa nakon toga.

“Neprirodna huka se osetila i sat vremena nakon tog prvog, najjačeg zemljotresa. Obilazimo teren od ranog jutra i dobro je da za sada nema materijalne štete. Ipak, procenili smo da osnovne škole i vrtiće neće raditi”, rekao je Vujović.

Evropsko mediteranski seizmološki centar prethodno je objavio da je jačina zemljotresa 5,4 stepena Rihterove skale. 

 

Ceković: Nakon glavnog zemljotresa, usledilo je 30 slabijih potresa

Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju izjavio je da je dubina zemljotresa, koji je rano jutros pogodio Crnu Goru, bila 14 kilometara ispod zemlje i mogao je da izazove materijalnu štetu u epicentralnom području.

Zemljotres jačine 5,4 stepeni Riherove skale pogodio je Crnu Goru u 4 sata i 6 minuta. Zemljotres se dogodio pet kilometara jugozapadno od mesta Čarađe u opštini Nikšić, a žarište zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

Ceković je za portal RTCG rekao da je potres mogao da izazove materijalnu štetu, da se oseti širom Crne Gore, ali i u državama regiona.

Zavod je, kaže, imao dosta poziva građana koji su bili uznemireni. On navodi i da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području.

 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zemljotres #jačine #stepeni #Ritherove #skale #pogodio #Crnu #Goru #osetio #jugozapadnoj #Srbiji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja