NaslovnaVESTIIsti kao Marija Zaharova! — RT Balkan

Isti kao Marija Zaharova! — RT Balkan

11. apr 2024 18:16

| Obnovljeno: 11. apr 2024 18:16

Predsedniku Stranke slobode i pravde nije se dopao stav američkog ambasadora o bojkotu izbora

Prozapadna opozicija koju ovih dana, zbog neprihvatanja dogovora oko izbornih uslova, optužuju da ne zna šta hoće, po svemu sudeći više ne zna ni čija je. Jer, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, danas je, osuo kritike po dojučerašnjem pokrovitelju, američkom ambasadoru Kristoferu Hilu, koga je, optužio da mu nije stalo do demokratije, već do toga da se ispuni ono što SAD očekuju.

Dobar je, dakle bio Hil, dok je obilazio izborna mesta po Beogradu za vreme glasanja, ili dok je poručivao da Rusija unosi razdor između Srbije i njenih evroatlantskih partnera.

Sada se, kako to, izgleda, Đilas tvrdi, američki ambasador “pretvorio” u Rusa.

“Prvog dana posle pokradenih izbora dali ste identičnu izjavu kao i Marija Zaharova – da se radujete nastavku saradnje sa režimom, savetovali ste ljudima koji su se borili za slobodu da idu kući i slave praznike čime ste se jasno svrstali na stranu Aleksandra Vučića. Nismo Vas poslušali. Nastavili smo borbu, a najhrabriji među nama su štrajkovali i glađu nanevši trajnu štetu svom zdravlju”, rekao je Đilas, koji, u vreme štrajkova glađu ipak nije bio u toj grupi “najhrabrijih”.

Dovoljno je, međutim, hrabar, da svom pokrovitelju iznese spisak stvari koje se od njega očekuju.

“Od američkog ambasadora se očekuje da govori o gušenju slobode i demokratije, nalazima ODIHR-a, činjenici da režim nije ispoštovao ni uvodne napomene izveštaja o političkom konsenzusu i usvajanju preporuka dovoljno vremena pre izbora. Očekuje se da kažete da ne smeju da se biju lekari i profesori dok dele flajere, da policija mora da uhapsi izvršioce, da medijska haranga protiv proevropskih političara mora da stane, da mora da se dodeli peta frekvencija što režim ne čini već dve godine”, rekao je Đilas, podsećajući na svoju najveću boljku, to što njemu omiljena televizija, inače podružnica američkog Si-En-Ena i dalje nema nacionalnu frekvenciju.

Šta će Hil i Žiofre na sastanku u Skupštini Srbije?

Đilas je poručio Hilu i da treba da kaže ako je odluka SAD da o tome ne govore, i da su od demokratije važnije neke druge stvari, kao što su, kako je naveo, ispunjavanje obećanja o Kosovu ili poslovi sa američkim kompanijama i Rio Tintom.

On dodaje i da ne zna po kom osnovu je Hil prisustvovao sastanku u parlamentu i da, ako je već za nešto rekao da je unutrašnja stvar Srbije onda pristojnost nalaže da o tome ne iznosi svoj stav. O unutrašnjim stvarima Srbije, inače govori čovek, čiji je deo koalicije trenutno u Bundestagu, gde od Nemaca traži da se pobrinu za srpske izbore.

Kako se našao u Skupštini Srbije, inače je pojasnio i sam Hil rekavši novinarima da ga je vlast pozvala kao posmatrača, a ne kao učesnika rasprave.

“Moj stav je da je ovaj dijalog važan i da bi trebalo da se nastavi. Iz perspektive američke vlade, ali i ostalih, veoma smo zainteresovani za to da Srbija bude sposobna da prevaziđe ove probleme i da sprovede preporuke ODIHR-a”, rekao je Hil.

Hilovo prisustvo kolegijumu komentarisala je ranije i predsednica Skupštine Ana Brnabić, koja je navela da joj sad “oni koji su trčali u Strazbur, Brisel i Berlin da se žale na svoju zemlju da lobiraju za rezoluciju kojom se traži ukidanje suvereniteta RS, koji su izabrali da budu u Bundestagu sa Juratovićem” pričaju gde stranci treba da budu ili ne?

“Nisam ih ja zvala da ih molim da nešto narede mojoj zemlji. Nisam ih ja zvala ni da bi mi dali neki savet. Zvala sam ih jer je dosta igranja i sa strancima. Ti stranci su pre svega njihovi pomagači, što im sad smetaju? Možda zato što je sad sve otvoreno i transparentno pa se vidi šta mi govorimo a šta oni traže”, rekla je Brnabićeva.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Isti #kao #Marija #Zaharova #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja