NaslovnaPLANETAPred kraj izborne noći sve se zakomplikovalo

Pred kraj izborne noći sve se zakomplikovalo

HDZ je treći put pobedio na parlamentarnim izborima. Predsednik HDZ Andrej Plenković najavio je da će već od jutra krenuti u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi formirali treću vladu. Plenković je to najavio u stranačkom štabu, koji je bio organizovan u zagrebačkom hotelu “Westin”, nakon što su rezultati Državnog izbornog poverenstva (centralna izborna komisija) pokazali da HDZ osvaja 61 mandat i da je relativni pobednik izbora.

HDZ je uspeo po treći put zaredom da odnese pobedu na izborima, ali sa pet mandata manje nego što su imali na izborima 2020. godine, tokom pandemije kovida-19, . kada su već idući dan nakon izbora sastavili Vladu s manjinama i Radimirom Čačićem, piše hrvatski Jutarnji list.

Sada će taj put do većine biti nešto komplikovaniji i osim osam zastupnika manjina biće im potreban i Domovinski pokret, ili barem deo njihovih predstavnika.

Stranka vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i moćnog biznismena Marija Radića može se smatrati drugim pobednikom ovih izbora jer će očito odlučivati o novoj većini. Ipak, oni imaju neke svoje uslove, što su ranije i naglasili – ne žele u toj Vladi SDSS.

U tom bi slučaju HDZ-u s 14 zastupnika DP-a nedostajalo tek dva zastupnika manjina, ili nekoga iz liberalnih opcija koje su osvojile mandate poput IDS-a, Fokusa i Nezavisne platforme Sjever međimurskog župana Matije Posavca.

Foto:

Liberali i manjine u novoj Vladi?

HDZ je, kako saznaje Jutarnji list, kada su rezultati pokazivali da imaju 65 mandata, računao da će upravo liberale u te tri opcije pokušati da okupi zajedno s manjinama u toj novoj Vladi.

Na 17. spratu zagrebačkog „Westina“, gde je Plenković u krugu najbližih saradnika dočekivao rezultate, već se bio kovao plan kako izbeći Domovinski pokret. Međutim, na kraju večeri taj plan je pao u vodu.

„Pitanje je i da li će ceo DP hteti s nama. Mislav Kolakušić već je to odbacio. To je jedan mandat manje. Problem su i manjine. Umesto Ermine Lekaj Prljaskaj u Sabor je ušao Armin Hodžić za kog se priča da je Milanovićev igrač. Biće teško formirati većinu“, kaže za Jutarnji list sagovornik, koji tvrdi da je razgovarao sa Plenkovićem nakon objave rezultata izbora.

Plenković nije odbacio saradnju ni sa kim, osim sa poraženim Rijekama pravde i to je poruka prema svima ostalima.

„Kampanju smo morali da vodimo u kontekstu kršenja Ustava od strane Milanovića i onih koji ih podupiru. Zabrinjava da oni i dalje, nakon što smo ih porazili na izborima, govore o Vladi nacionalnog spasa koja nas valjda treba spasiti od Schengena, LNG-a i drugih postignuća. To je velika razlika između nas i drugih stranaka, pogotovo onih koji su i večeras artikulirali svojevrsni govor mržnje prema HDZ-u. Pozivam sve stranke koje su dobile poverenje, a ne pokazuju takvu isključivost kao ove koje smo porazili, a koje se nisu makle nego za jedan mandat, mislim na SDP koji je uz svu prolivenu žuč osvojio samo jedan mandat više“, rekao je sinoć Plenković.

Na početku svog govora zahvalio je građanima koji su izašli na izbore u velikom broju, a koji su, kako je rekao, zahvaljujući Milanoviću, održani na ovaj „bizaran dan“.

Suzdržana atmosfera u štabu

Plenković se u veliku dvoranu hotela „Westin“ spustio pre svog govora koji je održao pola sata nakon ponoći. Čekao je da se izređaju govori svih drugih čelnika stranaka u štabovima, kako bi zaključio svoj pobednički govor.

Izbori u Hrvatskoj, sedište HDZ-a, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pred govornicu je stigao u pratnji poznatih HDZ-ovaca, a u pozadini je išla pesma „Eye of the Tiger“.

Tokom izborne noći, atmosfera u štabu je bila prilično suzdržana, javlja Jutarnji list. Kako dodaju, nije bilo uobičajenog slavlja, iako je HDZ tokom čitave večeri vodio.

Atmosfera se tokom večeri promenila jer nakon izlaznih anketa nisu bili preterano zadovoljni, a dvorana je gotovo zjapila prazna. Ipak, kada su objavljeni prvi službeni rezultati u dvorani hotela Westin zavladala je euforija. „Pobeda, pobeda…“ – vikali su u glas.

Jutarnji list ipak konstatuje da sus e dočeci rezultata u HDZ-ovim štabovima drastično promenili od kada je stranku preuzeo Andrej Plenković.

Osiguranje prilikom ulaska u hotel bilo je posebno istaknuto i pazilo se na sve detalje, a i predstavnike medija su ovaj put pregledavali na ulazu s pitanjem: „Imate li možda nožić? Ili makazice za nokte?“.

Ponuda alkoholnih pića bila je ograničena, vrh stranke počastio se šampanjcem tek nakon Plenkovićeva govora. Ni ponuda hrane nije bila baš raskošna.

Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

HDZ-ovci komentirali Domovinski pokret

Tokom večeri Zoltan Kabok dovodio je poedine HDZ-ovce da daju izjave od kojih ih je većina iz najužeg kruga predsednika stranke većinu večeri provela u salonu na vrhu hotela odvojena od medija i ostalih stranačkih članova.

Isprva se ravnodušnost spram izlaznih anekta osećala na svakom koraku, ali tokom večeri kako su se i rezultati približili broju od 60 mandata raslo je i njihovo raspoloženje. HDZ-ovci su među sobom najviše komentarisali Domovinski pokret, prognozirajući tokom večeri hoće li im oni biti potrebni ili će moći i bez njih.

Svi su bili svesni i da je ta pobeda s jednim velikim „ali“. A taj „ali“ upravo je Domovinski pokret koji su hteli da izbegnu, ali matematika je neumoljiva.

Plenković je pokazao šta o njima misli na internom stranačkom sastanku, a koji je neko iz HDZ snimio i dostavio medijima. Nije nedostajalo uvreda na njihov račun, ali jednako tako i iz te su stranke svašta izgovorili na račun Plenkovića.

Ali, kampanja je jedno, a izbori su drugo i sada tek počinju pravi pregovori oko slaganja Vlade.

Iako iz DP-a njihov predsjednik Ivan Penava poručuje da će razgovarati i sa SDP-om i s HDZ-om, izvori Jutarnjeg lista iz te stranke navode da je Mario Radić rekao kako sigurno neće sa SDP-om. No, nije odlučnu rekao ni da će apriori s HDZ-om. Ali, ipak je ta kombinacija logičnija uprkos porukama koje su se čule s Pantovčaka i predsednika Milanovića, koji se u ovoj kampanji pojavio kao kandidat za premijera – iako je aktuelni šef države.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pred #kraj #izborne #noći #sve #zakomplikovalo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja