NaslovnaVESTISpecijalna jedinica tzv. kosovske policije u opštini Zvečan, blizu biračkih mesta

Specijalna jedinica tzv. kosovske policije u opštini Zvečan, blizu biračkih mesta

Foto: TANJUG/STR

ZVEČAN – U blizini biračkih mesta za glasanje na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika na severu KiM, u opštini Zvečan su, gde je bila kancelarija predsednika opštine, smešteni pripadnici specijalne jedinice za brzo delovanje tzv. kosovske policije – NJSO.

U ovoj zgradi su, blizu prostorije gde je NJSO, deo ROSU jedinica, postavljena i biračka mesta na današnjem referendumu, tako da bi svako ko bi hteo da glasa morao da prođe pored prostorije gde su prištinski specijalci.

Prisustvo specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na severu KiM, protivpravna hapšenja i zastrašivanja Srba jedan je od razloga zbog kojih su Srbi u novembru 2022. napustili privremene institucije i bojkotovali izbore na severu KiM u aprilu prošle godine.

Priština danas u četiri opštine na severu organizuje referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje su privremene institucije propisale, a kojima je učinjeno sve da referendum ne uspe.

CIK u Prištini: Do 15h na referendumu glasale ukupno 203 osobe,u Zvečanu niko nije glasao

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da je do 15 časova na referendumu o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM glasalo ukupno 203 građana od 46.566 koliko ih je upisano u birački spisak.

 Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasala su 64 birača, u Zubinom Potoku 17, u Leposaviću 122 , dok u Zvečanu niko nije glasao.

“>

AP Photo/Visar Kryeziu

“>

AP Photo/Visar Kryeziu

“>

AP Photo/Visar Kryeziu

“>

AP Photo/Visar Kryeziu

Galerija

Privremene prištinske vlasti danas u četiri opštine na severu KiM organizuju referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala za referendum.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Na biračkim mestima postavljene su kamere, a Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog stalnih pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM.

U Leposaviću i Zubinom Potoku na biračkim mestima samo članovi izbornih komisija

Na teritorijama opština Leposavić i Zubin Potok glasačka mesta za današnji referendum o smeni nelegitimno izabranih gradonačelnika otvorena su u 7 časova, a Srbi su najavili da će bojkotovati glasanje jer je Priština učinila sve da referendum ne uspe.

Na biračkim mestima prisutni su samo članovi izbornih komisija, glasača za sada nema, javlja izveštač Tanjuga.

Miloš Ilić iz OIK Zubin Potok izjavio je da je svih 11 biračkih mesta na teritoriji ove opštine otvoreno na vreme.

Prema njegovim rečima, došlo do spajanja, odnosno redukcije određenog broja biračkih mesta.

“Za sada nemamo informaciju o izlaznosti. Sve normalno funkcioniše. Ovde u zgradi opštine nalaze se biračka mesta koja je trebalo da budu u OŠ Jovan Cvijić. Ostala biračka mesta se nalaze u Brnjaku, Maloj Jabuci, Bubinom mostu i imamo Zupče koje glasa u selu Čabra”, rekao je Ilić.

Glasača za sada nema ni na biračkim mestima u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, javlja izveštač Tanjuga.

 

Dušan Radaković: Izuzetno mala izlaznost na referendumu za smenu gradonačelnika

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković izjavio je danas da referendum za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM protiče mirno, uz veoma malu izlaznost i brojne nepravilonosti u organizaciji procesa glasanja.

“Proces protiče sa nepravilnostima, pre svega zbog kamera i paravana koji su, što je vrlo čudno, postavljeni naopako, tako da kamere mogu da snime kako ljudi glasaju”, rekao je Radaković za TV Most. Dodao je da ima utisak da je sve urađeno “tek da se kaže da je glasanje organizovano”.

Naveo je da se jedna od nepravilnosti odnosi i na broj i sastav biračkih odbora.

“Po zakon Birački odbor treba da ima minimum četiri člana, a ovde ih ima po tri, tako da je po zakonu moguće otvoriti biračka mesta, ali nije moguće i da se glasa. Takođe, u Zubinom Potoku i Banjskoj, gde živi isključivo srpsko stanovništvo, sva tri člana Biračkog odbora su Albanci”, objasnio je Radaković.

Kaže da je proces “veoma čudan” i zbog toga što se tek juče saznalo gde će se glasati, kao i zbog toga što na jednom biračkom mestu često nestaje struja, u kontejnerima je hladno, a u Leposaviću jedan kontejner prokišnjava. Privremene prištinske vlasti danas u četiri opštine na severu KiM organizuju referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala za referendum.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Na biračkim mestima postavljene su kamere, a Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog stalnih pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM.

povezane vesti

Otvorena biračka mesta na severu KiM, Srbi najavili bojkot

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Specijalna #jedinica #tzv #kosovske #policije #opštini #Zvečan #blizu #biračkih #mesta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja