NaslovnaRAZONODANovi regruti Švajcarske garde položili zakletvu

Novi regruti Švajcarske garde položili zakletvu

VATIKAN –  Švajcarska garda u Vatikanu primila je 34 nova regruta na ceremoniji polaganja zakletve u Apostolskoj palati u Vatikanu, u prisustvu njihovih porodica i švajcarske delegacije koju su predvodili predsednica Viola Amherd, predsednik Predstavničkog doma Erik Nusbaumer i predsednica Senata Eva Hercog. Stražari su nosili svečanu šarenu uniformu, koja uključuje i oklop.

Tokom tradicionalne zakletve na italijanskom, nemačkom i francuskom jeziku, stražari se zaklinju da će štititi i braniti papu i sve njegove naslednike, rizikujući svoje živote.


Pixabay

Papska Švajcarska garda, koju je osnovao papa Julije II 22. januara 1506. godine, zadužena je za zaštitu pape i njegove rezidencije. Od 2015. godine jedinicu vodi pukovnik Kristof Graf. Švajcarska garda je odgovorna za kontrolu pristupa Vatikanu i Apostolskoj palati, za obezbeđivanje reda na ceremonijama i državnim prijemima u Vatikanu i zaštitu Kolegijuma kardinala u slučaju kad je mesto upražnjeno.

Korpus čine gardisti iz svih regiona Švajcarske, a najviše dolazi iz kantona Fribur (17), kantona Vale (16) i Sent Galen (13).

Kao i svake godine, ceremonija polaganja zakletve Švajcarske garde održana je 6. maja, u znak sećanja na njihovu odbranu pape Klimenta VII tokom pljačke Rima od strane plaćeničkih trupa Karla V (1527).

Tada je tokom bitke život izgubilo 147 švajcarskih gardista.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Novi #regruti #Švajcarske #garde #položili #zakletvu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja