NaslovnaVESTIKakav vazduh udišu građani i ima li rešenja za problem

Kakav vazduh udišu građani i ima li rešenja za problem

Gašenje požara na regionalnoj deponiji Duboko kod Užica koji je tokom jučerašnjeg dana ponovo buknuo, nastavljeno je i danas. Ovo je drugi put u poslednjih pet dana da je izbio požar na ovoj deponiji. Prvi put se to desilo u noći između nedelje i ponedeljka, nakon čega je bila proglašena i vanredna situacija. 

Povodom požara na deponiji, iz Zavoda za javno zdravlje Užica saopštavaju da se iz sata u sat meri kvalitet vazduha i da je zagađenje u okviru dozvoljenih granica.

Borba sa požarom traje od juče ujutru, a gašenje otežava obrušavanje desne strane deponije Duboko, koja je uništila pristupne puteve do centra žarišta.

Gasi se i sa zemlje i iz vazduha, a rešenje višegodišnjeg problema, kako kažu nadležni, postoji. 

Gradonačelnica Užica Jelena Raković rekla je za Euronews Srbija da to nije problem koji traje poslendjih nekoliko godina, već višegodišnji problem.

“Jedino rešenje za ovaj problem je u realizaciji projekta proširenja tela deponije Duboko, stabilizaciji i zacevljenju Turskog potoka, gdje je Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo 30 miliona evra za proširenje tela deponije Duboko i realizaciju ovog projekta. Svakako da je trebalo stabilizaciju tela deponije i samo deponovanje smeća ovde na deponiji trebalo da se uradi mnogo ranije, ali o tome treba da pričaju oni koji su tada rukovodili ovom deponijom”, kaže Raković. 

Kakav je kvalitet vazduha?

Požar je i ovoga puta pokrenuo dugogodišnje pitanje kakav vazduh dišu Užičani i meštani okolnih opština. 

Požar na deponiji Duboko u Užicu lokalizovan, gašenje žarišta se nastavlja

Pojedini građani su rekli za Euronews Srbija rekli da se u obližnjem Sevojnu juče osaćao nesnosan smrad i da je kvalitet vazduha bio loš. 

Preneli su i da je danas malo bolje nego juče, da se sada manje oseća smrad jer su ga razneli kiša i vetar.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje užice Marija Palikuća rekla je za Euronews Srbija da nijedan parametar nije prešao neke dozvoljene granične vrednosti.

“Trenutno se jedna stanica postavlja u Sevojnu kod Vrtića, zbog toga što smo videli i juče da je najveći nanos te vazdušne, da kažemo gasne mase, upravo bio ka tom podneblju. Znači iz sata u sat meri se, merimo 24-časa, što ne znači da ne dolazi povremeno do promene tih parametara, ali oni nijednog trenutka nisu prešli neke dozvoljene granične vrednosti”, rekla je Palikuća.

Euronews TV

Otpad se ne dovozi na deponiju 

Dok se požar ne ugasi, devet opština i gradova koji otpad deponuju na ovu lokaciju moraće da se snađu i pronađu novo mesto za odlaganje otpada. 

Direktor JKP Duboko Momir Milovanović kaže za Euronews Srbija da se lokalne samouprave snalaze gde da odlože otpad. 

“Imam informaciju da Bajina Bašta vozi u Osečinu, najbliže mesta za Lučane, Ivajincu i Čačak je recimo Gornji Milanovu gde je deponija. To je na njima da vide gde će odlagati otpad dok mi ne stvorimo mogućnost, ovde se otpad ne dovozi”, rekao je Milovanović. 

Euronews

Više od hiljadu tona otpada godišnje završi na deponiji Duboko iz čak devet opština i gradova Moravičkog i Zlatiborskog okruga.

Ukoliko se to pomnoži sa brojem godina od 12 koliko deponija postoji, onda je evidentno da se ovaj problem mora hitno rešavati.

“Rapisan tender za saniranje”

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović izjavila je da je, posle jučerašnjeg rasplamsavanja požara na deponiji Duboko kod Užica, situacija danas znatno bolja i da je sada prioritet da se požar lokalizuje i ugasi.

Istakla je da se prate svi parametri vezani za zdravlje na koje bi mogao da utiče požar i da građani nemaju razloga za strah, jer nema prekoračenja zagađenja.

“Imamo sedam mernih mesta u Užicu, kako u centru grada, tako i u selima koja su blizu lokacije Duboko. Merenja se obavljaju iz sata u sat i javnost se obaveštava o rezultatima”, rekla je ona za TV Prva.

Ministarka je navela da je danas objavljen međunarodni tender za izvođača koji bi trebalo da sanira ovu deponiju, izgradi njeno telo, biogasno postrojenje i da izvrši stabilizaciju terena na kom se deponija nalazi.

Prema njenim rečima, kod ove deponije je najveći problem lokacija na kojoj se nalazi, zbog čega je neophodno da se teren stabilizuje i da se otpad odlaže sanitarno.

“Kada se postigne sanitarno odlaganje požara, onda više nema mogućnosti za paljenje i požare, jer su gasovi koji izazivaju požare svedeni na minimum”, istakla je Vujović. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kakav #vazduh #udišu #građani #ima #rešenja #problem

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja