NaslovnaRAZONODAKako da se izborite sa stresom na poslu

Kako da se izborite sa stresom na poslu

Svakodnevni stres na radnom mestu može biti izazovan i iscrpljujući. To je čest problem sa kojim se suočavaju mnogi zaposleni u različitim industrijama i na različitim pozicijama u firmama i kompanijama.

Ključni faktori koji mogu izazvati stres na radnom mestu su, pre svega, međuljudski odnosi i problemi u komunikaciji, mobing, mnogo obaveza, nerealna očekivanja…

Ponekad je lako potceniti koliko nas stres zapravo pogađa. Ako postanete svesni kako se osećate, možete primetiti znakove emocionalnog iscrpljenja i pesimizma. Dugotrajna izloženost neupravljanom stresu može negativno uticati na vaše telo i mentalno zdravlje. Naučna istraživanja čak sugerišu moguću vezu između stresa na poslu i pojave depresije i anksioznosti, piše healtlajn.

Nesuglasice, konflikti ili nesporazumi među kolegama mogu stvoriti napetost i negativno uticati na radnu atmosferu. Mobing – zlostavljanje ili maltretiranje na radnom mestu, najčešće od strane nadređenih, može imati ozbiljne posledice po mentalno zdravlje zaposlenih.

Kada šefovi postavljaju previsoke ciljeve ili rokove, to može, takođe, izazvati osećaj preopterećenosti i anksioznosti kod radnika.

Nedostatak podrške, osećaj da kolege ili nadređeni ne pružaju dovoljno podrške ili razumevanja, može povećati stres na poslu.

Nedovoljno poznat posao ili nedostatak obuke – ako zaposleni ne dobiju adekvatnu obuku za obavljanje radnih zadataka, to može da dovede do osećaja nesigurnosti i stresa kod njih.

U industrijama koje se brzo menjaju, zaposleni se mogu osećati preplavljeno ako ne uspevaju da prate nove tehnologije ili metode rada.

Mnogo obaveza, previše zadataka i uopšte, preopterećenost poslom i dugi radni sati, mogu dovesti do iscrpljenosti i smanjenja produktivnosti.

Nedostatak ravnoteže između posla i privatnog života, takođe je važan deo koji stvara stres kod zaposlenik, pogotovo žena. Kada posao oduzima previše vremena i energije, to može negativno da utiče na lični život i dovede do stresa.

Stres na poslu je složen problem koji zahteva sveobuhvatan pristup kako bi se efikasno rešio. Važno je prepoznati uzroke stresa i raditi na njihovom otklanjanju ili ublažavanju.

Postoje strategije koje mogu da vam pomognu da ga smanjite i očuvate svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Upravljanje sopstvenim vremenom, efikasno planiranje i pravljenje prioriteta mogu da pomognu u smanjenju osećaja preopterećenosti.

Osećaj preopterećenosti na poslu često zavisi od organizacije. Pokušajte da napravite listu prioriteta na početku radne nedelje, rangirajući zadatke prema važnosti. Takođe, izbegavajte odlaganje obaveza tako što ćete odvojiti specifične vremenske blokove za koncentrisan rad.

Otvorena komunikacija sa kolegama i šefovima, takođe, može da pomogne u rešavanju konflikata i poboljša međuljudske odnose. Ponekad se osećamo preopterećeno zbog nedovoljno jasnih ciljeva ili prevelikog broja zadataka. Otvorena komunikacija sa kolegama i menadžerima može pomoći da se pronađu rešenja.

Redovne kratke pauze tokom radnog dana smanjuju mentalni umor. Čak i nekoliko minuta ličnog vremena tokom radnog dana može sprečiti sagorevanje uzrokovano hroničnim stresom. Slušanje zanimljivog podkasta između sastanaka ili gledanje smešnog Jutjub videa može vam pružiti trenutke opuštanja. Što ste opušteniji, to ćete biti produktivniji. Takođe je važno da se odmorite od razmišljanja o poslu, na primer, ne proveravajući poslovne mejlove van radnog vremena.

Traženje pomoći od profesionalaca, kao što su psiholozi ili savetnici, može biti korisno u upravljanju stresom.

Identifikacija i beleženje stresnih situacija može vam pomoći da razumete šta vas tačno muči. Ponekad su to suptilni izvori napetosti, kao što su neudoban radni prostor, buka u pozadini ili dug put do posla. Vođenje dnevnika o tome šta vas stresa i kako reagujete može biti korisno. Razmislite o sledećim pitanjima:

Kako sam se osećao/la? (Uplašeno, ljuto, povređeno?)

Kako sam reagovao/la? (Da li sam otišao/la do aparata za grickalice ili prošetao/la?)

Kako mogu da rešim ovaj problem? (Kako da pronađem rešenje za ovaj izvor stresa?)

Uz ove strategije, možete smanjiti stres na poslu i očuvati svoje zdravlje. Važno je da se brinete o sebi i da pronađete ravnotežu između poslovnih i ličnih obaveza, piše Health Harvard.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #izborite #stresom #poslu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja