NaslovnaZDRAVLJEDovoljno je samo nekoliko grama nedeljno, a ide uz svako meso

Dovoljno je samo nekoliko grama nedeljno, a ide uz svako meso

Dijetetičari kao najbolji začin za ljude koji imaju problema s visokim holesterolom ističu – ruzmarin.

Korišćenje biljaka i začina u ishrani može značajno uticati na ukus hrane, ali i pomoći da u telo unesemo različite hranjive materija. Iako su određeni začini i biljke popularniji od drugih, mnogi će se složiti kako se ruzmarin nalazi pri samom vrhu popularnosti.

Ovu biljku dijetetičari su izdvojili kao najbolju za korišćenje u ishrani kod ljudi koji imaju problema s visokim holesterolom. Kao razlog ističu da je ruzmarin bogat antioksidansima. Odličan je u kombinaciji s maslinovim uljem, ali i s drugim namirnicama koje su deo mediteranske ishrane.

Bogat antioksidansima

Dijetetičar Džordan Hil ističe da je „ruzmarin bogat antioksidansima koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u telu, na kraju pomažući u sprečavanju štetne oksidacije lošeg, odnosno LDL, holesterola“.

Potočarka

Jedno starije naučno istraživanje pokazalo je da ruzmarin utiče na nivo šećera i holesterola u krvi. Kako prenosi „Eating Well“, u istraživanju je učestvovalo je 48 dobrovoljaca koji su uzimali dva, pet ili deset grama mlevenog ruzmarina dnevno tokom četiri nedelje. Učesnicima studije su napravljeni nalazi krvi pre i na kraju istraživanja, a rezultati su pokazali da su dobrovoljci koji su uzeli najveću dozu (deset grama tokom četiri nedelje) imali značajno niže nivoe lošeg holesterola.

Ruzmarin se često koristi u najboljoj ishrani na svetu

Mediteranska ishrana smatra se najboljom i najzdravijom na svetu, a ruzmarin je čest začin koji se u njoj koristi. Ova vrsta ishrane bogata je voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, masnom ribom, ekstra devičanskim maslinovim uljem i ograničenom količinom dodanih šećera i zasićenih masti.

Jela u mediteranskoj ishrani obogaćuju se začinima poput ruzmarina, origana, bosiljka, cimeta, đumbira i drugih začina za koje se vezuju razne zdravstvene koristi. Kako prenosi Index, korišćenje ruzmarina u pripremi jela može jelu dodati antioksidanse, vlakna, ali i poboljšati ukus.

Pomaže u smanjenju unosa zasićenih masti

Ljudi koji imaju visok nivo holesterola trebalo bi da paze na unos zasićenih masti iz punomasnog mleka, maslaca, pavlake, pržene hrane, suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa s visokim udelom masti. Međutim, ako povremeno odlučite da jedete crveno meso, unos zasićenih masti možete smanjiti mariniranjem mesa začinskim biljem.

Pasulj

Alkohol

Biljke poput ruzmarina ne sadrže masti. Sa svojim zemljanim i drvenastim ukusom, ruzmarin ima snažan ukus i dobro se slaže s drugim biljem kao što su majčina dušica, majoran i origano.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Sara Has ističe da je posebno dobro koristiti ruzmarin u mariniranju govedine. „To je zato što jedinjenja u ruzmarinu pomažu u sprečavanju stvaranje heterocikličkih amina (kancerogenih jedinjenja) koji se mogu stvoriti na mesu tokom pečenja na roštilju“, tvrdi Has.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dovoljno #samo #nekoliko #grama #nedeljno #ide #svako #meso

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja