NaslovnaRAZONODAKako da pronađete motivaciju za mršavljenje u menopauzi

Kako da pronađete motivaciju za mršavljenje u menopauzi

Menopauza sa sobom nosi promene koje mogu da utiču na težinu, a to su pre svega, hormonalne promene i usporavanje metabolizma. Kada žene uđu u petu deceniju života, menja se distribucija masnog tkiva u telu, a hormonalne promene dovode do povećanja telesne težine i otežavaju gubitak kilograma.

Metabolizam se prirodno usporava sa godinama, što znači da telo sagoreva manje kalorija nego pre, čak i u mirovanju.

Dobijanje kilograma u menopauzi je česta, gotovo normalna pojava, koja je rezultat više faktora. Smanjenje nivoa estrogena usporava metaboličke procese i dovodi do lakšeg dobijanja i težeg gubljenja kilograma. Kako starimo, obično postajemo manje fizički aktivni, što doprinosi povećanju težine. Sa starenjem se smanjuje i mišićna masa, što, takođe, usporava metabolizam u mirovanju.

Hormonalne promene u menopauzi, kao i valunzi, mogu da remete i san, što, takođe, dovodi do povećanja telesne težine.

Razumevanje svih ovih faktora može da pomogne da prilagodite svoj način života i razvijete strategije za održavanje zdrave telesne težine tokom menopauze.

Pronalaženje motivacije za mršavljenje tokom menopauze, međutim, nema mnogo veze sa ovim faktorima i može biti izazovno, ali je svakako moguće.


Pored fizioloških faktora koji dovode do promena ženskog tela, postoje i psihološki i socijalni aspekti koji mogu da utiču na motivisanost dama da se brinu o svom izgledu. Žene u 50-im godinama često imaju brojne obaveze – od karijere do brige o porodici, naročito starim roditeljima, što ostavlja malo vremena za brigu o sebi.

Društveni pritisci i očekivanja, takođe, manje su izraženi u odnosu na mlađe žene, jer sa ulaskom u menopauzu žene često primećuju da „postaju nevidljive”, što može da smanjiti spoljašnju motivaciju za održavanje određenog atraktivnog izgleda.

Razvijanje pozitivnog stava prema sopstvenom telu i prihvatanje promena koje dolaze sa godinama, pomoći će ženama da se osećaju dobro u svojoj koži i motivisati ih da brinu o svom izgledu.

Svaka žena je jedinstvena i ono što motiviše jednu možda neće delovati za drugu. Važno je da pronađete lični razlog za brigu o izgledu koji će biti dovoljno snažan da vas podstakne na promene u načinu života.

Razumevanje toga kako mršavljenje može da poboljša zdravlje i kvalitet života u poznijim godinama, može, takođe, da bude snažan motivator.

Evo nekoliko primera koji mogu da vam posluže kao inspiracija:

Zdravlje

Poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, smanjenje rizika od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka.

Fizička kondicija

Povećanje energije i izdržljivosti može olakšati svakodnevne aktivnosti i omogućiti uživanje u dugim šetnjama ili igri sa unucima.

Psihološko blagostanje

Povećanje samopouzdanja i samopoštovanja, kao i smanjenje stresa i anksioznosti.

Zaljubljivanje

Osećaj privlačnosti i spremnosti za novu ljubavnu avanturu ili obnavljanje romantike u postojećoj vezi.

Nova haljina

Radovanje nošenju određene odeće koja vam se dopada, ali koja trenutno ne odgovara vašoj veličini.

Boravak sa odraslom decom na plaži

Osećaj komfora u kupaćem kostimu i uživanje u letnjim aktivnostima bez stida zbog izgleda.

Društveni događaji

Želja da se izgleda i oseća najbolje moguće na venčanjima, proslavama ili drugim važnim događajima.

Hobi ili sport

Učestvovanje u aktivnostima kao što su ples, planinarenje ili biciklizam, koje zahtevaju određeni nivo fizičke spremnosti.

Svaki od ovih razloga može da bude snažan motivator za promenu životnih navika i postizanje ciljeva u vezi sa telesnom težinom. Važno je da pronađete jedinstveni, lični podsticaj za zdraviji način života. Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima. Pronađite aktivnosti koje volite, bilo da su to šetnja, ples (makar i u sobi), plivanje, joga ili neki drugi oblik vežbanja.

Mali, ostvarivi ciljevi mogu da vas ohrabre da nastavite ka željenom izgledu i da vam pruže osećaj postignuća.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #pronađete #motivaciju #mršavljenje #menopauzi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja