NaslovnaREGIONPremijer Crne Gore traži razrešenje Andreja Milovića

Premijer Crne Gore traži razrešenje Andreja Milovića

Foto: Youtube/RTCG – Zvanični kanal

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić kao što je juče obećao dostavio je danas Skupštini Crne Gore predlog za razrešenje ministra pravde Andreja Milovića.

U dopisu Skupštini Spajić je naveo da je Vlada preduzela niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava, i da je najveći broj članova Vlade iskazao punu posvećenost tim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman.

S druge strane Milović u više navrata nije bio “na liniji onoga što su bili prioriteti Vlade”, i da je “svojim delovanjem bez prethodne konsultacije sa predsednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled cele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde”, piše Spajić.

– S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom poverenja od strane izvršne vlasti, uveren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrešenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija – piše u predlogu Spajića da Milovića Skupština razreši po hitnom postupku.

Žestoka “razmena vatre” između Spajića i Milovića počela je juče ujutru kada je ministar pozvao Spajića da predloži njegovo razrešenje, tvrdeći da premijer vuče stranku, Vladu i državu u ponor… Spajić je uzvratio tvrdnjom da je Milovića s odlukom o pokretanju razrešenja upoznao pre njegovog javnog nastupa, optuživši ga da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo koordinisanu opstrukciju Vlade.

Mandić zabrinut

Brine me da negde u političkoj utakmici, političkom žaru, neko može prosto da “polomi stvari po kući” i iskompikuje stvar, saopštio je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, povodom poslednjih “nespirazuma” na političkoj sceni Crne Gore.

– Želeo sam da pozovem sve političke aktere, sve koji imaju različita mišljenja u Crnoj Gori, svi imamo različita mišljenja, ali imamo jedan cilj ka kome se krećemo i imamo javne stavove svih onih koji se kreću ka tom cilju odnosno koji su zaduženi da taj posao odrade umesto građana Crne Gore, da ne komplikuju stvari i da se uzdrže, jer svaka rasprava ili politička svađa neka sačeka da prvo dobijemo pozitivan IBAR pa nakon toga neka svi kažu jedni drugima šta žele – kazao je Mandić.

(Kurir.rs/ Novosti/ Preneo: T.A.)

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Premijer #Crne #Gore #traži #razrešenje #Andreja #Milovića

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja