NaslovnaRAZONODATeslin zrak smrti uništava sve u krugu od 400 kilometara

Teslin zrak smrti uništava sve u krugu od 400 kilometara

Na današnji dan rođen je Nikola Tesla, genije, inovator i naučnik koji je zadužio čovečanstvo.

Rođen je 10. jula pre 168 godina u planinskom selu Smiljanu, u Lici, sadašnjoj Hrvatskoj, a preminuo je 7. januara 1943. godine, u 87. godini života, u hotelskoj sobi u Njujorku. Uzrok smrti bila je srčana tromboza od koje je bolovao. Njegov deda, otac, stric i bratanac su bili pravoslavni sveštenici, a on se deklarisao kao Srbin, iako ga svojataju i Hrvati i Amerikanci.

Mada je često bio neshvaćen i suočen sa brojnim izazovima, njegova vizija i genijalnost ostavili su neizbrisiv trag u istoriji nauke.

Decenijama je svojim doprinosom unapređivao nauku, otkrivši pre svega, naizmeničnu struju. Neki Teslini pronalasci su bili prilično čudni, uključujući zrak smrti, otkriće novog izvora energije i uređaj za poboljšanje veličine, kvaliteta i količine jaja kokošaka.


Tesla je uveravao ljude i da je izgradio mašinu za potrese koja bi mogla da sruši Empire State Building i napravio je plan za izradu kamere koja bi mogla da slika misli.

Kako bi ga ljudi ostavili na miru ostatak godine, Tesla, koji je tokom života u Americi postajao sve povučeniji, počeo je da održava konferencije za štampu svake godine na svoj rođendan. Na tim događajima bi ispričao novinarima o svemu na čemu je u tom trenutku radio ili šta je otkrio.

Bilo bi zanimljivo upaliti TV i gledati dokumentarac o rođenju Nikole Tesle, odnosno, o njegovoj majci koja rađa izumitelja struje za vreme grmljavinske oluje u nekoj ličkoj zabiti. Verojatno bi ste pomislili: „To je samo još jedan od onih filmova …”

Ipak, prema legendi njihove porodice, ova priča je istinita i Tesla se zaista rodio za vreme grmljavine, piše Cracked.

Navodno je i babica izjavila: „Vaš sin je dete oluje”, na šta je njegova majka Đuka odgovorila: „Ne, on je dete svetlosti”.

Tesla je od detinjstva doživljavao zaslepljujuće bljeskove svetlosti koji su često sadržavali detaljne vizije njegovih budućih izuma.

Da bi izbegao obuku u austrougarskoj vojsci, Tesla se kao mladić skrivao u hrvatskim planinama.

„Veći deo ovog razdoblja lutao sam planinama sa lovačkom opremom i hrpom knjiga. Taj kontakt sa prirodom je ojačao moje telo i um”, napisao je kasnije.


Tesla je patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja koji nije lečio, što je dovelo do brojnih iracionalnih uverenja i ponašanja.

Tesla je verovao je da će meso prestati da se konzumira, pa se držao jednostavne, ali stroge dijete koja se sastojala samo od mleka, meda, hleba i sokova od povrća.

Godine 1901. objavio je da je dve godine ranije primio radio signale iz svemira i da često oseća da je on prvi koji je čuo pozdrav sa neke druge planete. Gotovo 100 godina kasnije, naučnici su pretpostavili da su signali došli sa jednog od Jupiterovih meseca koji je prolazio kroz njegovo magnetsko polje.

Godine 1934. Tesla je tvrdio da je osmislio način kako da usmeri snop energije koji bi mogao nekoga da likvidira sa udaljenosti od 402 kilometra, kao i da zna kako da zauvek zaustavi ratovanja. Ipak, Tesla nije mogao da pronađe nijednu vladu koja bi finansirala stvaranje takvog uređaja, mada je kasnije uveravao ljude da ga je sam napravio i testirao. Umro je, međutim, pre nego što ga je uspeo da ga prezentuje javnosti.

Poznato je da je Tesla bio u celibatu, ali on je insistirao na tome da je razlog taj što je obožavao žene i smatrao da ih nije dostojan. Imao je, takođe, specifična mišljenja o tome kako bi žene trebalo da izgledaju i ponašaju se. Imao je specifičan odnos prema nakitu. Mrzeo ga je, a naročito ženske minđuše, dok ga je pogled na bisere najviše uznemiravao.

Jednu svoju sekretaricu je otpustio zbog njene težine, dok je od druge zahtevao da ode kući i presvuče se, jer je njena haljina bila previše moderna za njegov ukus.

Žalio se na ekonomsko stanje u kojem su žene primorane da se takmiče sa muškarcima i teško uspevaju da dobiju radno mesto u raznim profesijama i industrijama.

Pored toga je napisao da je ženski um pokazao sposobnost za sva mentalna dostignuća kao i muški, a kako generacije budu dolazile, smatrao je, to će učiniti ženu superiornijom.


Tesla je spavao samo dva sata tokom noći, a jednom je čak 84 sata neprekidno radio. Teslini profesori su jednom rekli njegovom ocu da ga njegove radne navike i navike spavanja ubijaju, a ubrzo je doživeo i prvi od mnogih nervnih slomova.

Tesla je verovao da savijanje nožnih prstiju 100 puta svake večeri pre spavanja stimuliše njegove moždane ćelije. Ne postoji dokazana štetnost za zdravlje koja dolazi izvođenjem ove vežbe, pa je slobodno isprobajte, ističe portal Cracked.

Pred kraj svog života, Tesla je provodio sve više vremena hraneći golubove u parku, a ostavljao je otvorene prozore hotelskih soba u kojima je živeo kako bi oni mogli da dolaze i odlaze kad god požele.

Postojala je jedna golubica koju je voleo „kao što muškarac voli ženu”. Tvrdio je da mu je za golubica to telepatski saopštila kad je umirala, što ga je, kako je tvrdio, najviše slomilo u životu.

FBI je zaplenio sve Tesline stvari nakon njegove smrti. Američka vlada je bila veoma zainteresovana za Tesline papire, zaplenivši sve iz njegove hotelske sobe nakon što je pronađen mrtav.

Navodno je trebalo deset godina da dr Džon G. Tramp proglasi te beleške bezvrednim i preda ih Teslinim naslednicima.

Neki od Teslinih radova su još uvek poverljivi.

Godine 2018. je FBI objavio 250 stranica dokumenata vezanih uz Teslu koje su držali u tajnosti 75 godina, ali nisu objavljeni svi.

Da li to znači da američka vlada gradi zrak smrti za koji je Tesla tvrdio da uništava sve pred sobom u krugu od 400 kilometara? Vreme će pokazati, zaključuje Cracked.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Teslin #zrak #smrti #uništava #sve #krugu #kilometara

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja