NaslovnaRAZONODANajstariji bankarski sistem na svetu

Najstariji bankarski sistem na svetu

Prema istraživanju istoričara, žitnice Igudar u Maroku predstavljaju najstariji bankarski sistem na svetu, budući da datiraju još od 13. veka. Neki stručnjaci veruju da ove žitnice mogu biti još starije, s obzirom na to da su stare koliko i planine u kojima su izgrađene.

Ove fascinantne strukture pripadale su narodu Berbera, koji su se naselili u Maroku pre više od 4.000 godina. Berberska plemena su uglavnom živela na jugu Maroka, u planinskom području, gde su počeli da grade žitnice u pećinama i liticama.

Žitnice berberskih naroda

Svaka porodica Berbera posedovala je svoju žitnicu u kojoj su čuvali dragocenosti. Te dragocenosti su se kretale od dokumenata i oružja do hrane i nakita. Interesantan nalaz je da su neke žitnice bile dovoljno velike da služe kao skloništa tokom rata. Neki su čak imali dovoljno prostora za mačke koje su tu držane štitile dragocenosti od miševa.

Upravljanje žitnicama

Berberi su razvili različite načine upravljanja žitnicama. Prvo, imali su tablice (daske) na kojima su vodili evidenciju o dragocenostima i njihovim vlasnicima. Upravljanje je bilo u nadležnosti sekretara po imenu Lamine. Drugo, svako pleme je biralo predstavnike koji su formirali drugo upravljačko telo, Inflase, koje se sastojalo od 10 ljudi. Svaka žitnica imala je držača ključeva koji se zvao amir.

 

 

Uloga amira

Plemena su plaćala amiru za njegov trud u čuvanju dragocenosti. Pored toga, članovi plemena su mogli da čuvaju i svoje žitnice. Amir je bio ključna figura u osiguravanju sigurnosti i integriteta ovih drevnih bankarskih sistema.

Agadir Imchguiguiln: Najstarija i najveća žitnica

Jedan od najstarijih i najvećih Igudara je Agadir Imchguiguiln, koji je star više od 700 godina. Nedavna renoviranja otkrila su da ima 130 žitnica, centralni trg, džamiju, pa čak i zatvorsku ćeliju. Ova žitnica nije samo fizički dragocena, već predstavlja kolektivno poverenje unutar zajednice i između različitih grupa ljudi.

Kulturni i istorijski značaj

Pored svoje fizičke vrednosti, najstarija svetska banka, žitnice Igudar, predstavljaju kolektivno poverenje unutar zajednice i između različitih grupa ljudi. Poslednjih godina marokanska vlada radi na tome da Unesko prizna žitnice kao međunarodno nasleđe od velikog značaja.

Drevne žitnice Maroka su fascinantni primer kako su ljudi u prošlosti razvili kompleksne sisteme za čuvanje dragocenosti i upravljanje resursima. Ove strukture ne samo da su obezbeđivale fizičku sigurnost, već su bile i simbol poverenja i zajedništva među plemenima berberskih naroda. Sa svojim bogatim istorijskim i kulturnim značajem, ove žitnice zaslužuju priznanje i očuvanje kao deo svetske baštine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Najstariji #bankarski #sistem #svetu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja