NaslovnaNAJNOVIJENa današnji dan: Decenija od istorijskog uspeha Srpkinja i izborenog finala SP

Na današnji dan: Decenija od istorijskog uspeha Srpkinja i izborenog finala SP

Na današnji dan 20. decembra 2013. godine ženska rukometna reprezentacija Srbije ostvarila je istorijski uspeh i plasirala se u finale Svetskog prvenstva.

Naše devojke su pre tačno deceniju usred Beograda u polufinalu planetarnog šampionata pobedile selekciju Poljske sa 24:18 (14:6) i prvi put od osamostaljenja države izborile borbu za svetsko zlato. 

Do neverovatnog rezultata našu selekciju je sa klupe tada vodio selektor Saša Bošković, dok je na raspolaganju imao možda i najbolju generaciju rukometašica u poslednjih nekoliko decenija. 

Srbiju je kao kapiten predvodila Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Katarina Krpež, Sanja Damjanović, Jelena Erić, Jovana Stoiljković, Kristina Liščević, Jelena Popović, Jelena Živković, Sanja Rajović, Svetlana Ognjenović, Biljana Filipović, Jelena Nišavić, Ivana Milošević, Marija Lojpur i Marina Dmitrović.  Na golu je bila “ministarka odbrane” Katarina Tomaševića, kao i Jelena Risović.


Foto: Starsportphoto


Andrea Lekić


Srpske rukometašice nošene fanastičnom podrškom preko 18.000 navijača u beogradskoj Areni ostavile su srce na terenu. Od prvog do poslednjeg minuta utakmice, igrale su hrabro i disciplinovano, nedozvolivši nijednog trenutka Poljakinjama da im se približe i ozbiljnije ugroze njihovu prednost, koja je u nekoliko navrata bila i dvocifrena.

Rivalke su se držale u uvodnim minutima i bile rezultatskom egalu (5:4), posle čega je srpski tim na krilima Lekićeve i Cvijićeve napravio seriju od 6-0 za velikih 11:4. Izabranica Saše Boškovića nisu dozvoljavale Poljakinjama da dišu, dok su na drugoj strani Lekićeva i Cvijićeva nastavile da pune mrežu, pa se na odmor otišlo sa plus osam (14:6). 


Foto: Starsportphoto


Dragana Cvijić


Kako su stale u prvom poluvremenu tako su nastavile u drugom – goleadom. Prednost je iz napada u napad rasla, dok na drugoj strani utegnuta odbrana i fantastična Katarina Tomašević, koja je dobila nadimak “ministarka odbran”, čak 14 minuta su držale protivnice bez postignutog gola. Konačno, agoniju Poljakinja prekinula je Johimek u 45. minutu za 17:7. Pogodak rivalki pozdravila je cela Arena. 

Srpkinje su rutinski održavale dvocifrenu prednost, sve do završnice, kada su rivalke angažovanijom igrom uspele da priđu na 21:15. Ipak, naše devojke su novom serijom brzo ugasile sve nade Poljskoj da mogu do eventualnog preokreta, posle čega je krenulo veliko slavlje u Areni. 


Foto: Starsportphoto


Selektor Saša Bošković


U našem timu najbolja je bila Lekićeva sa osam golova, Cvijićeva je postigla pet, a Damnjanovićeva četiri. Tomaševićeva je na kraju meč završila sa čak 17 odbrana.

Susret između Srbije i Poljske ostaće upamćen i po tome što je postavljen novi rekord u broju gledalaca na Svetskim prvenstvima, pošto je utakmicu u beogradskoj Areni zvanično pratilo 18.236 navijača.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#današnji #dan #Decenija #istorijskog #uspeha #Srpkinja #izborenog #finala

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja