NaslovnaZDRAVLJEDa li smo korak bliže „eliksiru mladosti“? Hakovanje imunosistema može da uspori...

Da li smo korak bliže „eliksiru mladosti“? Hakovanje imunosistema može da uspori starenje, veruju naučnici

10/05/24 | 12:26
 ≫ 
12:27

Vreme čitanja: oko 1 min.

10/05/24 | 12:26
 ≫ 
12:27

Vreme čitanja: oko 1 min.

Testovi na miševima obećavaju, ali je pitanje kako stići do kliničkih ispitivanja

SEL rengen tela sistemska bolest

Foto: Shutterstock jittawit21

Tim naučnika veruje da je bar jedan mali korak bliže „eliksiru mladosti“. Hakovanjem imunosistema uspeli su da uspore starenje miševa, ali je pitanje hoće li uspeti to isto i sa ljudima.

– Istraživačica matičnih ćelija Karolina Florijan, sa Biomedicinskog istraživačkog instituta Bellvitge u Barseloni, nije verovala onome što vidi. Stari laboratorijski miševi izgledali su mlađe nego inače. Delovali su življe, a njihovo krzno bilo je sjajnije. A sve što je uradila je da im je kratko, mnogo nedelja ranije, davala lek koji je ispravio organizaciju proteina unutar jedne vrste matičnih ćelija – navodi Nature u tekstu „Hakovanje imunosistema moglo bi da uspori starenje – evo kako“ i dodaje:

– Kada su tehničari koji su replicirali eksperiment u dve druge laboratorije, otkrili su isto, pa je ona bila sigurnija u to da je tretman nekako podmladio životinje. Meta eliksira Karoline Florijan je imunosistem. Matične ćelije koje je lečila nazivaju se matične ćelije hematopoeze (HS ćelije) i iz njih nastaju sve imunoćelije. Kako krv cirkuliše, mešavina ćelija stiže do svih organa i utiće na sve telesne funkcije.

Molekularna kompozicija HS ćelija, objašnjavaju, menja se s godinama, a to dovodi do poremećaja balansa imunoćelija koje proizvode.

– Popravljanje raskoraka u njima, koji se pojavljuje vremenom, čini se da rešava mnoge probleme sa starenjem, ne samo u imunosistemu, već i u ostatku tela – rekla je Florijanova.

Kako naglašavaju, potencijal je veliki – pomoć ljudima da budu zdravi i u kasnim godinama. Međutim, izazov je kako preći sa eksperimenata na miševima do kliničkih ispitivanja jer, kako naučnici upozoravaju, uticaj na veoma kompleksni imunosistem može biti jako opasan.

– Mogućnost da podmlađivanje imunosistema može da pomogne u lečenju bolesti povezanih sa starenjem je uzbudljiva. Ali napred se ide sa velikim oprezom – rekao je za Nature Vitorio Sebastijano sa Medicinske škole Stanford u Kaliforniji.

(Telegraf Nauka / Nature)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#smo #korak #bliže #eliksiru #mladosti #Hakovanje #imunosistema #može #uspori #starenje #veruju #naučnici

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja