NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJAEmocionalni zlostavljači: Kako prepoznati ovo ponašanje i suprotstaviti se na pravi način

Emocionalni zlostavljači: Kako prepoznati ovo ponašanje i suprotstaviti se na pravi način

Emocionalni zlostavljači najčešće svojim ponašanjem i rečima pokušavaju da uplaše nekoga ili izazovu emocionalni bol ili uznemirenost, a da ih fizički ipak ne napadnu. Emocionalno zlostavljanje može da se ispolji kao verbalno zlostavljanje, pasivna agresija, gaslajting (manipulisanje) ili kao društvena izolacija.

Emocionalni zlostavljači se uvek stavljaju u poziciju autoriteta

Emocionalni zlostavljači se u određenoj vezi, bilo partnerskoj ili poslovnoj, uvek stavljaju u poziciju „autoriteta“. Iako neki zlostavljači mogu čak i da osećaju zadovoljstvo zbog vaše patnje, mnogi koriste zlostavljanje kako bi dobili nešto što inače ne mogu da dobiju. Pogrešno se misli da se emocionalno zlostavljanje pojavljuje samo u odnosima roditelja i dece, jer ono može da se pojavi u svim vrstama odnosa – odnosima između intimnih partnera, prijatelja, braće i sestara, bivših supružnika, kolega na poslu, saradnika, komšija, starijih i njihovih staratelja… Psiholozi naglašavaju da praktično niko nije imun na emocionalno zlostavljanje. Čak i takozvani „kontrolfrikovi“ – osobe koje žele sve da drže pod kontrolom, mogu da naiđu na nekoga ko je više „gladan moći“ ili bolji u korišćenju prikrivenih taktika zlostavljanja u svoju korist.

Kojim tehnikama se služe emocionalni zlostavljači?

Prvi korak koji će vam pomoći da naučite kako da uočite emocionalno zlostavljanje jeste da se upoznate sa činjenicama kako izgleda emocionalno zlostavljanje i šta izaziva „nasilnika”. Iako neki emocionalni zlostavljači takođe učestvuju i u fizičkom napadu, emocionalno zlostavljanje samo po sebi nije fizički napad. Umesto toga, emocionalni zlostavljači koriste reči i ponašaju se na način kako bi vas uplašili ili izazvali emocionalnu bol ili uznemirenost. Zbog ovakvih ljudi dešava se da osobe koje su bile njihove „žrtve“ vremenom možda razviju „mentalitet opsade“ koji otežava poverenje u druge, kao i uspostavljanje bliskih odnosa.

Emocionalno zlostavljanje može da se manifestuje na 4 načina:

1. Verbalno zlostavljanje. Emocionalno zlostavljanje može imati oblik verbalnog zlostavljanja. Verbalni zlostavljači koriste reči kako bi vas uplašili ili emocionalno povredili. Vrste verbalnog zlostavljanja su vikanje, prozivanje, zastrašivanje i pretnje, između ostalog. Primer su dva supružnika. Kada kažete svom supružniku da želite razvod, on počne da preti da će tužiti za potpuno starateljstvo nad decom.

2. Pasivna agresija. Emocionalno zlostavljanje takođe može da ima oblik pasivne agresije. Oni koji se pasivno-agresivno ponašaju koriste indirektne načine da saopšte svoje negativne stavove prema meti. Na primer, zakasnili ste na druženje sa svojim prijateljem. Iako ste se izvinili, prijatelj vam kaže da je sve u redu i da ne brinete o tome, ali je ipak nekako mrzovoljan ili tih celo veče.

3. Socijalna izolacija. Treći tip emocionalnog zlostavljanja je društvena izolacija. Ova vrsta zlostavljanja je osmišljena da vas spreči da se družite sa drugima, što potencijalno čini da se osećate usamljeno i depresivno. Primeri mogu da budu sledeći:

kolege vas zovu da zajedno popijete kafu na pauzi ali vaš nadrđenei vam baš u tom trenutku zadaje obavezu koja mora hitno da se obavi
kad god planirate da vidite prijatelje ili porodicu, vaš partner glumi da je bolestan ili vas moli da ostanete kod kuće.

4. Gaslajting. Četvrta vrsta emocionalnog zlostavljanja je gaslighting – manipulacija osobom ili pokušaj zlostavljača da „izludi“ žrtvu. Gaslighting je prikriveni oblik zlostavljanja koji negira ono što žrtva oseća, što vas tera da dovedete u pitanje svoja čula, rasuđivanje i razum. Najčešći primeri su:

vaš supružnik baci knjigu za koju su zna da je čitate, a zatim insistira da je nikada nije video
kolega zna kada ste planirali unapred najavljen odmor i ubeđuje ostale da nikada niste pomenuli kada ćete otići na godišnji odmor.

Kako zlostavljači zadržavaju moć?

Emocionalni zlostavljači koriste taktiku zlostavljanja kako bi vas uplašili ili mentalno uznemirili i na taj način preuzimali moć u nekoj vezi/odnosu u svoju korist. Količina zlostavljanja može da varira u zavisnosti od toga kako se žrtva ponaša, i na taj način zlostavljači vas obučavaju da se prema njima ponašate sa poštovanjem, što znači da se ponašate kao da su oni na poziciji autoriteta u odnosu na vas. Da biste poštovali njihov „autoritet“, morate da sledite njihove naredbe i zahteve ili ispunite njihove želje i potrebe.

Kratkoročno, psiholozi navode da bi žrtve možda mogle da imaju korist od usvajanja stava strahovitog poštovanja prema nasilniku. Kako kažu, to je vrsta poštovanja koju imamo prema okeanu, na primer, jer je moćan, nepredvidiv i može da nas ugrozi. Isto tako, kako biste izbegli izazivanje nasilnika, konstantna budnost i držanje četvoro očiju otvorenih može da vam pomogne da mentalno preživite sve dok ne budete mogli efikasnije da se nosite sa svojom situacijom.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Emocionalni #zlostavljači #Kako #prepoznati #ovo #ponašanje #suprotstaviti #pravi #način

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja