NaslovnaRAZONODABizarne činjenice sa morbidnih zabava Engleza

Bizarne činjenice sa morbidnih zabava Engleza

Ovo su bile bizarne zabave, Foto: Youtube printscreen/Captivating History

No, iza fasade pristojnosti i elegancije kriju se priče o bizarnoj zabavi koja baca potpuno novo svetlo na viktorijanske društvene navike. Daleko od današnjih standarda, ove prakse su odražavale ne samo specifičnosti vremena već i ljudsku potrebu za šokantnim i nesvakidašnjim oblicima zabave.

Dok je spoljašnji izgled Viktorijanaca možda ostavljao utisak krajnje otmenosti i rezervisanosti, njihovi izbori za razonodu često su prelazili granice onoga što bismo danas smatrali moralno prihvatljivim ili čak zdravim razumom

Ovo su svojevremeno bile neobične “zabave” viktorijanaca:

Javna seciranja mumija

U 19. veku, Britanija je bila obuzeta egiptomanijom, pa su se mumije brzo pretvorile u popularne suvenire među putnicima koji su posećivali Egipat. Ove mumije nisu bile samo eksponati; one su često završavale kao centralni deo društvenih okupljanja. Tokom ovih bizarnih zabava, gosti bi zajednički učestvovali u razmotavanju zavoja i seciranju mumija. Popularnost ovih “seciranja” dostigla je tačku u kojoj su lokalni patolozi počeli mumificirati tela kriminalaca i beskućnika, samo da bi zadovoljili sve veću potražnju za “egipatskim suvenirima”​

Javna seciranja mumija
Javna seciranja mumijafoto: Youtube printscreen/Captivating History

Poseta ludnicama kao društveni događaj

Još jedna omiljena aktivnost u viktorijanskom Londonu bila je poseta psihijatrijskim ustanovama. Ludnice su se suočavale s finansijskim problemima i odlučile da otvore svoja vrata bogatim donatorima. Ovi posetioci su plaćali ulaz kako bi provocirali pacijente, koristeći štapove i druge predmete, uživajući u njihovim reakcijama. Takva poseta smatrala se pristojnom zabavom, a godišnji broj posetilaca prelazio je 96.000 ljudi. Verovalo se da je ludilo božja kazna za greh, pa su se posetioci osećali opravdano dok su uživali u ovoj morbidnoj razonodi​. Čudna turistička tura, složićemo se.

Živi baštenski patuljci

U Engleskoj 18. i 19. veka angažovanje živih baštenskih patuljaka bilo je vrhunac društvenog statusa. Ovi patuljci su bili beskućnici koji su, u zamenu za smeštaj i značajnu naknadu, igrali ulogu patuljaka u baštama bogatih vlasnika. Živeći u malim kolibama ili pećinama unutar vrtova, patuljci su morali konstantno glumiti, ne smejući se šišati, brijati ili seći nokte. Njihova godišnja “plata” iznosila je oko 600 funti, što bi danas bilo ekvivalentno oko 180.000 dolara​.

Kolekcionarstvo ljudskih ostataka

Kolekcionarstvo je u viktorijanskom dobu dobilo groteskne oblike. Ljudi su se takmičili u sakupljanju ljudskih kostiju i deformisanih fetusa za svoje Kabinete čuda. Ovi kabineti, ispunjeni skeletima, tumorima i drugim bizarnostima, bili su centralna tačka društvenih okupljanja, gde su se pokazivali i divili ovim čudnim eksponatima. Organizovane su čitave večeri samo kako bi se pokazala ovakva zbirka, čineći ove predmete veoma traženim​.

Dakle, koliko god da nam viktorijanska era danas deluje strogo i otmeno, ispod tog površnog sjaja kriju se najneobičniji i najšokantniji oblici zabave koji su reflektovali tadašnje društvene norme i vrednosti. Ovi primeri govore o ljudskoj prirodi koja, uprkos vremenskim razlikama, uvek teži ka pronalaženju načina za razonodu, ma koliko oni bili bizarni po današnjim standardima.

Bonus video:

35:51

CENTRALNI DNEVNIK 27.06.2024

(Espreso / Srbija danas / Prenela: I.O.)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Bizarne #činjenice #morbidnih #zabava #Engleza

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja