NaslovnaNAJNOVIJEPutin najavio veleobrt! Znate li ko i kako će rešiti krizu u...

Putin najavio veleobrt! Znate li ko i kako će rešiti krizu u Pojasu Gaze?!

Situacija u Pojasu Gaze pokazuje da SAD pokušavaju da monopolizuju posredničke funkcije u palestinsko-izraelskom sukobu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na vanrednoj sednici zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).


– Stav Rusije o Pojasu Gaze je dosledan i nosi nekonjunkturni karakter. Moskva insistira na diplomatskom rešavanju problema – poručio je Putin u video-obraćanju učesnicima zasedanja.

Prema njegovim rečima, pogibija hiljada ljudi u Pojasu Gaze, masovni progon stanovnika i humanitarna katastrofa izazivaju duboku zabrinutost.

Ruski predsednik je, takođe, ukazao na to da se, usled sabotiranja odluka Ujedinjenih nacija, jedna generacija Palestinaca vaspitava u osećanju nepravde, a Izrael ne može da im garantuje bezbednost.

Ruski predsednik je konstatovao da je sada najvažniji zadatak da Izrael i Palestina uspostave dugoročno primirje, te da se sukob ne širi u geografskom smislu.

– Pozivamo da se ujedine napori međunarodne zajednice, usmereni na deeskalaciju situacije, prekid vatre i potragu za političkim rešenjem palestinsko-izraelskog sukoba, a ključnu ulogu u tome mogle bi da odigraju države BRIKS-a i zemlje regiona – rekao je Putin.

Ruski predsednik je pozitivno ocenio inicijativu južnoafričkog lidera Sirila Ramafose da sazove vanredni onlajn samit BRIKS-a, posvećen zaoštravanju palestinsko-izraelskog sukoba, kao i praksu da se sazivaju vanredni sastanci članica organizacije povodom važnih međunarodnih tema.

Humanitarne pauze

Putin je podržao rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se apeluje na organizovanje humanitarnih pauza u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.

– Takve humanitarne pauze, a najbolji bi bio, naravno, potpuni prekid vatre, neophodne su za nastavljanje napora da se oslobode taoci i da se evakuišu civili i strani državljani iz Pojasa Gaze – istakao je Putin.

On je, takođe, zahvalio predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju i svim egipatskim kolegama za pomoć u rešavanju “složenih pitanja u vezi s prijemom Rusa koji su se izbavili iz zone sukoba i njihovim slanjem u domovinu”.

 

Ramafosa: Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa ocenio je da je primarni uzrok sukoba na Bliskom istoku to što je Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju.

– Primarni uzrok tog sukoba je to što je Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju, što se odražava u rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2334. U toj rezoluciji se navodi da izraelske naseobine (na palestinskoj teritoriji) predstavljaju nečuveno narušavanje međunarodnog prava – izjavio je južnoafrički lider.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Putin #najavio #veleobrt #Znate #kako #će #rešiti #krizu #Pojasu #Gaze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja